Кламер БГ - Бизнес новини: Стойнев: Държавата ще е в един отбор само с коректния бизнес

Стойнев: Държавата ще е в един отбор само с коректния бизнес

Бизнес

|
Пон, 10 Фев 2014г. 14:19ч.
Стойнев: Държавата ще е в един отбор само с коректния бизнес

Държавата и коректният бизнес ще работят заедно в борбата срещу сивия сектор, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в понеделник по време на посещение в "Захарни заводи", Горна Оряховица, които отбелязват стогодишния си юбилей.

Той не пропусна да отбележи за пореден път, че правителството е изчистило забавените задължения към бизнеса и компаниите в отговор също си плащали данъците.

"В нашия отбор са тези, които плащат данъци, осигуровки, редовно плащат заплатите. Държавата е коректна към тези предприемачи и не бави плащания от страна на бюджета, но на тези, които се опитват на гърба на честните и достойни хора да печелят пари, мога да им кажа следното: това повече няма да се случва", заяви в приповдигнатия си стил Стойнев. "Оттук нататък държавата става коректен партньор с всички, които спазват закона", допълни той.

В същото време министърът, който се готви да възроди фалиралия преди години торов завод "Химко" и да купи частното предприятие за ремонт на минно оборудване "Ремотекс-Раднево", посочи, че държавата не може да се намесва и да бъде арбитър спрямо всички предприятия, които имат проблеми. Категорично щели да се подпомага структороопределящите отрасли за българската икономика.

Стойнев каза още, че енергийната сигурност на България минава през проекта за газопровода "Южен поток", чието построяване и сваляне на транзитните такси ще доведе до понижаване в цената на самия газ и ще повиши сигурността в доставките. Крайно време е страната ни да се възползва от географското си положение, а не само да се говори за него, обяви енергийният министър. По думите му на 15 март започва договаряне с турската страна за изграждане на връзка по проекта "Южен поток", а изграждането на връзката с Гърция ще започне до края на годината. С Румъния, връзката се тества в момента, единственото забавяне е в договарянето със Сърбия, каза Стойнев.

mediapool.bg