Кламер БГ - Бизнес новини: Статистиката отчита свиване на износа с 8% през първите четири месеца

Статистиката отчита свиване на износа с 8% през първите четири месеца

Бизнес

|
Пон, 09 Юни 2014г. 14:25ч.
Статистиката отчита свиване на износа с 8% през първите четири месеца

През първите четири месеца на годината - периода януари - април износът намалява спрямо същия период на миналата година с 8% и достига 12.9 млрд. лв., показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

През първото тримесечие спадът беше 6.9%. За четиримесечието той се ускорява до 8%.

През април износът е за 3.4 млрд. лв. и намалява с 11.6 на сто на годишна база.

През първите четири месеца на годината са внесени стоки за 16 млрд. лв. или с 0.1% по-малко спрямо същия период на 2013 г.

През април вносът намалява с 1.4% спрямо същия месец на миналата година и е за 4.3 млрд. лeвa.

Общото външнотърговско салдо за четиримесечието остава отрицателно и е за 3.077 млрд. лв.

Предварителните данни по региони сочат, че износът на България за страни извън ЕС се свива най-много през първите четири месеца - с 18.4 на сто спрямо същия период на 2013 г. и е в размер на 3.3 млрд. лeвa.

Вносът на България от трети страни за първите четири месеца на 2014 г. намалява с 6.8 на сто спрямо същия период на предходната година и е на стойност 6.1 млрд. лeвa.

Данните за търговията със страните - членки на ЕС, са само за първите три месеца и според тях експортът се увеличава с 0.1 на сто на годишна база до 6.2 млрд. лв.

През март износът за ЕС се увеличава с 0.1 на сто спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.2 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за периода януари - март нараства с 6.1 на сто спрямо същия период на предходната година и е на стойност 7.3 млрд. лв.

Предварителните данни по региони сочат, че износът на България за страни извън ЕС се свива през първите четири месеца с 18.4 на сто спрямо същия период на 2013 г. и достига 4.7 млрд. лeвa.

Вносът на България от трети страни за първите четири месеца на 2014 г. намалява с 6.8 на сто спрямо същия период на предната година и е за 6.1 млрд. лeвa.

Данните за търговията със страните членки на ЕС са за първите три месеца и според тях експортът се увеличава с 0.1% на годишна база на 6.2 млрд. лв.

През март износът за ЕС се увеличава с 0.1% на годишна основа и достига 2.2 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за първото тримесечие нараства с 6.1% спрямо същия период на предната година и е за 7.3 млрд. лв.

mediapool.bg