Кламер БГ - Бизнес новини: Станишев: Ще има партийни наказания при подкрепа на Калфин

Станишев: Ще има партийни наказания при подкрепа на Калфин

Бизнес

|
Нед, 19 Ян 2014г. 17:26ч.
Станишев: Ще има партийни наказания при подкрепа на Калфин

Който ще работи за Ивайло Калфин, той е в тежко партийно и уставно нарушение, заяви председателят на българските и европейските социалисти Сергей Станишев след национално съвещание на председателите на общински и областни организации на БСП, състояло се в неделя в Пловдив. Партийният лидер изрази дълбокото си разочарование от евродепутата Ивайло Калфин, който бе външен министър в кабинета "Станишев" и кандидат за президент на БСП, но миналата седмица обяви, че ще се включи в листите на АБВ за евровота.

Решението на Ивайло Калфин е глупаво, неясно мотивирано и е тежка политическа грешка, заяви още Сергей Станишев. Според него това действие е насочено срещу БСП, отново повтори, че обслужва основните опоненти от ГЕРБ, подкопава правителството и добави, че това издава политическа шизофрения.

Без подкрепа на АБВ сред общинарите социалисти

Лидерът на БСП заяви, че по време на днешното съвещание не е чул изказване за подкрепа към АБВ от страна на общинските партийни съвети. Позициите им варират от необходимостта от категорични действия и мерки срещу членовете, подкрепящи АБВ, до това те да бъдат апелирани да оттеглят подкрепата си.

По време на срещата стана ясно, че вече има и първи наказания заради изразени симпатии към гражданското движение АБВ на Георги Първанов. На неделното съвещание не е бил допуснат председателят на Областния и Общински съвет на БСП–Монтана Емил Константинов. Това станало с устно нареждане на зам.-председателя на БСП Димитър Дъбов. Указания да не идват на сбирката били дадени и на лидерите на социалистите в Плевен и Добрич, които също са заподозрени в партийно предателство

В същото време Станишев заяви на пресконференция, че нито един представител на общински и партийни съвети на БСП не подкрепя инициативата АБВ. "Всички изказвания са били емоционални в спектъра на това да има категорични действия и мерки за такива членове. Имаше даже и отправен апел към тях да се даде още един шанс на някои хора да осмислят своята позиция и да спрат това, което са започнали. В противен случай да носят последствията за себе си”, каза лидерът на БСП , цитиран от агенция "Фокус".

Партийният устав е категоричен, има текстове за отделни листи, разписана е система от мерки за партийно въздействие, но засега няма категорично решение за това, казаха от НС на БСП по повод участието на някои членове в листа на АБВ. Членовете на АБВ не аргументират добре действията си, нито позициите си, допълни Сергей Станишев.

БСП не е лична собственост

БСП не е нито на Първанов, нито на Станишев, и не може да се дели на сфери на влияние, смята още председателят на БСП. Според него "партията не е собственост на нито един от нас и всички ние сме функция от доверието на нашите избиратели".

"Това съм отстоявал винаги и в трудни моменти, като през 2011 година, когато Първанов каза, че се връща в БСП, тази партия е негова и ще си я вземе обратно", добави Станишев. По думите му в партията мнозина задават въпроса защо именно сега, когато затихнаха протестите, когато от ГЕРБ се отцепват членове, когато правителството показа, че има резултати, се приемат такива действия от партийни наши членове. Ако целта е била да се разтревожи БСП,то тя е постигната, каза лидерът на БСП.

Той допълни, че историята на партията показва, че е имало и други случаи, в които едни хора казват, че ще играят срещу БСП, а после се прибират в партията и продължават да дават оценки и акъл. Този опит вече е отразен в устава на партията. "Кръстоската на гръцки кон с българско магаре, ражда муле”, каза Станишев.

Земята ще изровя БСП да е първа

"Аз нямам намерение да бягам и да изоставям своята партия в труден момент. Земята ще изровя, но ще направя така, че БСП да се представи като първа политическа сила на евроизборите", коментира още лидерът на българските и европейските социалисти.

Той прогнозира победа на левите в Европа на евроизборите, тъй като доминацията на дясната политика в Европа след 2009 г. не е решила проблема с кризата. Станишев припомни, че преди 3 години, когато е бил избран за временен тогава президент на ПЕС, социалистите са имали трима министър-председатели от 27. Към днешна дата са 12 от 28. По думите му това показва, че хората в Европа не приемат и не харесват тази политика на ограничения, лишения и антисоциална линия, която се провежда.

"Всъщност ние навлизаме в решаващата фаза на едно политическо противоборство, което има огромно значение и което ще намери своята развръзка и на европейските избори, и в последващото структуриране на ЕП, ЕК, избор на президент на комисията и всички останали последващи действия. Имаме всички реални шансове в тази битка социалистите да надделеят", каза Станишев.

Той обаче призова да не бъде възприеман като бъдещ евродепутат (името му се спряга за водач на листата на БСП – бил. ред.) и добави, че можело да бъде еврокомисар и без тези избори.

По думите на Станишев БСП се бори за доверие като първа политическа сила на тези избори, което ще има сплотяващ ефект за партията напук на всичко, което се случва вътре в нея. Тази победа била важна и за сегашното правителство, за да се получи доверието "от което има нужда".

mediapool.bg