Кламер БГ - Бизнес новини: "Стандарт енд Пуърс" намали оценката на ВТБ и на 6 големи руски компании

"Стандарт енд Пуърс" намали оценката на ВТБ и на 6 големи руски компании

Бизнес

|
Вт, 29 Апр 2014г. 12:27ч.
"Стандарт енд Пуърс" намали оценката на ВТБ и на 6 големи руски компании

Международната агенция Standard & Poor’s понижи кредитния рейтинг на големите руски енергийни и транспортни компании, предаде във вторник агенция "Блумбърг". Понижаването на рейтинга става три дни след като агенцията намали суверенния рейтинг на Русия от ВВВ на ВВВ-, последният инвестиционен рейтинг преди така наречения рейтинг "боклук".

Снижена е оценката на газодобивната компания ОАО "Газпром", на петролната ОАО "Роснефт", на доставчика ОАО "Транснефт", на електрокомпанията ОАО "Федерална мрежова компания Единна енергийна система", железопътния оператор ОАО "Руски железни пътища" и на нейната дъщерна компания ОАО "Федерална пътническа компания.

Кредитните рейтинги на тези компании бяха намалени от ВВВ на ВВВ- с негативна прогноза.

S&P понижи на същото равнище с негативна прогноза дългосрочния кредитен рейтинг в чужда и национална валута на банка ВТБ и дъщерните й структури ВТБ Застраховане, ВТБ Лизинг, ВТБ Лизинг-финанс, ВТБ капитал и Банка на Москва.

През март друга от трите големи международни агенции - Фитч - понижи прогнозата по рейтинга на Русия от стабилен на негативен. От компанията обясниха преразглеждането на рейтинга с потенциалното въздействие на санкциите на руската икономика и деловия климат. В отговор на понижението, направено от международните агенции, руските власти заявиха, че е необходимо създаването на собствена "глобална рейтингова агенция". От Кремъл многократно са коментирали, че рейтингът на страната може да бъде понижен заради политическия натиск от страна на чужди държави.

mediapool.bg