Кламер БГ - Бизнес новини: Срокът на концесиите да се вдигне на 99 години, предлага Данов

Срокът на концесиите да се вдигне на 99 години, предлага Данов

Бизнес

|
Вт, 04 Фев 2014г. 15:03ч.
Срокът на концесиите да се вдигне на 99 години, предлага Данов

Срокът на концесиите да се вдигне от 35 на 99 години, защото този срок е по-познат на инвеститорите по света, предлага министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. Според него е по-добре сегашният Закон за публично-частното партньорство да се отмени, защото спира подобен тип партньорства. Това заяви той във вторник пред журналисти

Чуждите индустриални инвеститори, които се готвят да инвестират у нас, все още тънат в мъгла, тъй като Данов за пореден път отказа да назове който и да е от тях. Уточни само, че продължава работата по четирите големи проекта. "Нещата се случват малко по- бавно, просто административната машина си има правила, по които работи, и те трябва да се спазват", поясни той.

Десет милиона лева за кадастрални карти

Десет милиона лева ще бъдат инвестирани в изработването на кадастрални карти през тази година. В момента Агенцията по геодезия, картография и кадастър подготвя обществените поръчки. Възлагането ще започне с територии по Южното Черноморие . в землищата на общините Приморско, Царево, Бургас, Несебър и Созопол, каза Мариа Пирянкова, главен секретар на Агенцията по кадастър.

Ще бъде възложено изработването на кадастрална карта и на Костинброд, а след това и на осем столични района, които нямат такива карти.

Всички тези карти, заедно с картите на Добрич и Варна, попадащи в зоната от 2.5 километра по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, ще бъдат готови до края на тази година, обеща Пирянкова.

По думите й се предвижда срок от две до пет години за сметка на изпълнителите на кадастралните карти да се отстраняват евентуални грешки, допуснати по тяхна вина.

Министър Иван Данов съобщи от своя страна, че МИП започва изработването на подземен кадастър, изключително важен за строителството, газификацията, комуникациите.

Без устройствени планове са 44 общини

Без задания за Общи устройствени планове са 44 общини. За тях са предвидени около 550 000 лева за да започнат да правят плановете, които са задължителни съгласно Закона за устройство на територията, каза министър Данов.

Кабинетът ще финансира по един общински проект

По един общински проект ще бъде финансиран от новата инвестиционна програма "Растеж и развитие на регионите". Правителството ще одобри първите проекти в сряда, съобщи още министър Данов.

Постъпилите предложения от общини и области възлизат на над1.566 млрд. лева, което е почти три пъти повече от бюджета от 500 млн. лв., допълни той.

Министерството на финансите съобщи, че постъпилите проекти са на обща стойност над 2 млрд. лв., но отказва да публикува проектите на общините. Така въпреки разписаните критерии, остават съмненията как точно ще бъдат разпределен ресурсът.

Проверка на обществени сгради

След ударната проверка на търговски обекти в края на миналата година, сега Министерството на инвестиционното проектиране (МИП) се насочва към обществените сгради - училища, детски градини, болници и културни институти. Министър Данов каза, че не става дума за наказателна операция. Трябва да се провери състоянието на сградния фонд и ако има изменения и нарушения, своевременно да се предприемат мерки за обезопасяване, поясни той.

mediapool.bg