Кламер БГ - Бизнес новини: Срокът за оферти за строеж на българския участък на "Южен поток" изтича

Срокът за оферти за строеж на българския участък на "Южен поток" изтича

Бизнес

|
Пет, 10 Ян 2014г. 10:42ч.
Срокът за оферти за строеж на българския участък на "Южен поток" изтича

Единадесет заявления за интерес към участие в конкурса за проектиране, построяване и пускане в експлоатация на българското трасе на газопровода "Южен поток" са били подадени в проектната компания за изграждането на тръбата през наша територия до края на срока, изтекъл в 16 часа в петък. Това съобщиха от "Българския енергиен холдинг", който участва поравно с руската "Газпром" в дружеството "Южен поток България", което ще е оператор на бъдещата тръба.

Това е втората процедура за търсене на изпълнител на българското трасе, оценявано на 3.5 млрд. евро. Първата бе прекратена в средата на ноември 2013 г. с мотива, че имало много голям интерес за участие в конкурса и искания за удължаване на срока за подаване на писма за намерения, което щяло да постави в неравностойно положение вече заявилите своя интерес.

Тогава от БЕХ не изнесоха официална информация за кандидатите, но според неофициалната седем консорциума между европейски и руски компании с български строителни и инженерни компании бяха подали заявления за участие в конкурса. От кандидатите само "Енергоремонт Холдинг", в чийто основен акционер "Миления 77" участват синът на бизнесмена Богомил Манчев, бившият енергиен министър Милко Ковачев и ексшефът на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Костадинов, "Главболгарстрой" на Симеон Пешов и австрийската "Щрабаг" обявиха, че са проявили интерес към конкурса. Сред останалите се спрягаха руската "Стройтрансгаз" на предприемача Антон Рей, която е един от основните партньори на "Газпром" и още в края на август стана ясно, че се кани да строи не само трасетата на "Южен поток" в България и Македония, но и въобще наземния участък от газопровода. "Стройтрансгаз" вече изгражда компресорната станция на територията на Русия, която ще захранва "Южен поток".

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев посочи в края на ноември след визита в САЩ, че американската "Дженерал Електрик" също е искала да участва в първата процедура за търсене на изпълнител на строежа, но не стана ясно дали е внесла заявление или е била сред компаниите, на които твърде краткият срок от едва две седмици – от 31 октомври до 15 ноември, не е стигнал за подготовка на документите.

След първоначален подбор на заявилите сега интерес 11 кандидати, възложителят ще обяви допуснатите кандидати до втория етап на конкурса, в който те ще могат да получат конкурсната документация с техническите подробности на изискванията за строеж на 540.8- километровото трасе на газопровода от брега на Черно море край Варна до сръбската граница, параметрите на планираните четири компресорни станции на наша територия.

Пресявката на 11-те кандидати ще става след проучване дали те отговарят на предварителните условия на конкурса.

За да продължат във втория етап от конкурса, кандидатите трябва да докажат, че в периода 2008-2012 г. са постигнали оборот от 1.5 млрд. лв. без ДДС от проектиране, доставки на оборудване, изпълнение на строително-монтажни работи и пускане в експлоатация на газопроводи. Допуска се тези обороти да бъдат доказани сумарно по отделни дейности от различните участници в евентуални консорциуми. Именно такива се предполага, че са такива и сегашните кандидати да строят "Южен поток" у нас.

Друго изискване, за да се мине пресявката, е кандидатът да докаже, че има достъп до 500 млн. лв. кредитна линия или собствен капитал,. Задължително е и наличието на инженерен персонал за извършване на изискваните от изпълнителя строително-монтажни работи, както и докаже, че в последните три години и извършват поръчки със заявените сега параметри за доставка на оборудване. .

След извършването на предквалификацията, останалите във втория етап на процедурата кандидати ще могат да подават своите оферти и "Южен поток България" ще извърши тяхната оценка и класация, след което ще обяви избрания изпълнител.

Дружеството отново си запазва правото да прекрати и този конкурс, но преди ден Драгомир Стойнев обяви намерението на държавата стартът на строежа на българското трасе да е през април тази година.

Съгласно изискванията на новия конкурс въвеждането на тръбата в експлоатация трябва да започне в края на 2015 г. и до края на 2017 г. газопроводът да заработи в пълния си капацитет от 63 млрд. куб. м годишно.

mediapool.bg