Кламер БГ - Бизнес новини: Спряха фирмата, която "храни" президентството и депутатите

Спряха фирмата, която "храни" президентството и депутатите

Бизнес

|
Пон, 19 Май 2014г. 19:46ч.
Спряха фирмата, която "храни" президентството и депутатите

Агенцията за безопасност на храните е затворила ресторант-кетъринг, намиращ се в сградата на Президенството, но стопанисван от Хранителен комплекс към Народното събрание, заради това, че в него има сериозни нарушения на хигиенните изисквания, съобщи председателят на контролния орган Пламен Моллов.

Наложеното наказание е най-високата санкция за нарушителите на Закона за храните, заяви Моллов и подчерта, че случаят е прецедент и самият той е леко изненадан от констатациите.

Той съобщи за откритите нарушения и затварянето на обекта в понеделник сутринта, още преди да е приключила проверката, с което ядоса както президентството, което няма нищо общо с въпросната кухнята, но бе споменато в изявлението, както и шефа на парламента, под чиято "шапка" работи фирмата "Хранителен комплекс".

Приготвяната в този обект храна е била предлагана в служебен бюфет в сградата на Народното събрание на площад "Народно събрание“ и в служебен бюфет в другата сграда на парламента - на бул. "Княз Дондуков“ №2 (бившия Партиен дом). От "Дондуков"2 заявиха, че "администрацията на президента няма абсолютно никакво отношение към обекта, стопанисван от Народното събрание, нито към негови доставчици на храни и хранителни продукти", както и че приготвяната в този ресторант храна не се доставя в Президентството. "Приготвянето на храната за държавния глава се извършва изцяло под контрола на Националната служба за охрана и процесът няма отношение към външни доставчици", допълниха от прессекретариата на Росен Плевнелиев.

От там изразяват недоумение, че изпълнителен директор на национална агенция споменава президентската администрация в контекста на непроверени и недостатъчно прецизирани факти по проверка, която е в ход.

Извършената от агенцията по храните проверка по сигнал на "таен агент" установила, че в кухнята има счупени фаянсови плочки, стените са с олющена боя и напластявания от стари изпарения при готвене. Част от кухненските уреди били ерозирали, шкафовете корозирали и олющени, а скарите - с опадала боя и с наслоена по тях мазнина. Тенджери, тигани и друга кухненска посуда били с опадал на места емайл, което пречи на доброто почистване и е предпоставка за задържане на отпадъци от храна, съобщиха от контролното ведомство.

Тръбите на вентилационната система, монтирани на тавана в кухнята не са изолирани, като съединенията между тях са нарушени и се образува теч от мазнини. Всичко това представлява риск от вторично замърсяване с прах и наслоени мазнини и представлява опасност за здравето на консуматорите, посочиха от агенцията по храните.

Нейните експерти установили още, че хладилниците са с разкъсани гумени уплътнители , липсвали и данни относно управлението на отпадъците и страничните животински продукти, които трябва също така да се съхраняват в специален хладилник, а такъв също нямало.

Обектът е с преустановена дейност, докато не бъдат отстранени проблемите.

"Това показва, че нашите инспектори си вършат работата, без да прилагат двойни стандарти, а правят това, което се очаква от тях. Фирмата, която извършва тази дейност, на практика не може да гарантира безопасността и сигурността на тези, които се хранят. Затова в такива случаи нормативната уредба изисква дейността да се спре до отстраняване на нередностите - както е постъпено и в случая", заяви Моллов.

Прeдседателят на парламента Михаил Миков заяви, че все още не е запознат какви точно нарушения са открили инспекторите. Той уточни, че Хранителният комплекс към Народното събрание не е частна фирма, а звено към самата институция. "Никаква частна фирма не приготвя храната. Става въпрос за звено на Народното събрание, второстепенен разпоредител с бюджетни средства, т.нар. хранителен комплекс - то ползва сградата под Президентството", заяви Миков пред Дарик и уточни: "Става въпрос за констатирани нередности, но все още няма нищо връчено и малко съм учуден, че първо, нещата се съобщават на пресконференция, а сега разбирам, че в момента там са съответните служители, които усърдно пишат констатираните нарушения. Към момента на пресконференцията нищо не е връчено и нищо не е констатирано, но така е избрала Агенцията за храните да действа. Няма недосегаеми".

По думите му всички нарушения, които бъдат констатирани, ще бъдат взети мерки за тяхното отстраняване.

mediapool.bg