Кламер БГ - Бизнес новини: Според британски министър кризата е призив към Европа да използва фракинга

Според британски министър кризата е призив към Европа да използва фракинга

Бизнес

|
Вт, 06 Май 2014г. 11:28ч.
Според британски министър кризата е призив към Европа да използва фракинга

Украинската криза е ”призив" към европейските правителства да започнат да разработват локалните енергийни ресурси, включително природен газ от шисти. Това обяви енергийният министър на Великобритания Майкъл Фелън, цитиран от ”Блумбърг".

Според Фелън използването на фракинга за разработване на резервите от шистов газ може да посрещне потребностите от газ за десетилетия и да предостави по-голяма сигурност на доставките във време, когато Русия заплашва да спре газовите доставки, които са необходими за силните европейски икономики.

”Русия трябва да спре да заплашва със спиране на доставките на газ за Украйна заради дълга, докато насилието в страната не спре. Нужен е диалог, за да се избегне ограничаване на доставките и да се укрепи украинската икономика”, заяви той.

”Блумбърг" отбелязва, че България и Франция са забранили фракинга заради екологични опасения, докато правителствата на Полша и Великобритания поощряват метода.

Кабинетът на британския премиер Дейвид Камерън вдигна мораториума през декември 2012 година.

Плановете включват около 12 компании да сондират в 20 до 40 парцела през следващите две години във Великобритания, каза енергийният министър. Според британската Геоложка служба на Острова има повече от 37 трилиона кубични метра залежи от природен газ.

mediapool.bg