Кламер БГ - Бизнес новини: Спестяванията на българите достигнаха 36.5 млрд. лева

Спестяванията на българите достигнаха 36.5 млрд. лева

Бизнес

|
Съб, 28 Дек 2013г. 09:55ч.
Спестяванията на българите достигнаха 36.5 млрд. лева

Спестяванията на българите продължиха да нарастват през 2013 година и вече са достигнали 36.5 милиарда лева – увеличението е с близо 1.6 милиарда за година. Това сочи анализът на ”Уникредит Булбанк”. Българите предпочитат да спестяват в левове.

Статистиката на банката отчита, че към края на октомври 2013 г. влоговете в банки са се увеличили с 8.5% спрямо октомври 2012 година.

Според анализа основното влияние върху поведението на българите е политическата и икономическата обстановка в страната. Доказателство за това е значителният спад в банковото кредитиране, което отчита БНБ, и резултатите от национално представително проучване на Института за икономически изследвания към БАН.

Близо 60% от анкетираните заявяват, че при никакви условия не биха теглили банков кредит. Само за октомври 2013 година българинът е спестил 360 млн. лв., което е двойно повече от сумата през септември.

Драстични промени в потребителското поведение на домакинствата през следващата година едва ли ще се наблюдават, се казва в анализа. Най-вероятно българинът ще остане предпазлив в своите финансови решения и ще се въздържат от необмислени и спонтанни покупки.

Лихвените проценти по депозитите ще продължат да спадат и вероятно ще достигнат нивата преди кризата. На този етап банковата система е свръхликвидна, като банките по-скоро търсят начини за пласиране на привлечения ресурс, отколкото целенасочено да се стремят да привличат нови обеми на висока цена.