Кламер БГ - Бизнес новини: Спад на заплатите през първото тримесечие въпреки съживяването на икономиката

Спад на заплатите през първото тримесечие въпреки съживяването на икономиката

Бизнес

|
Ср, 14 Май 2014г. 17:04ч.
Спад на заплатите през първото тримесечие въпреки съживяването на икономиката

Въпреки признаците на съживяване на икономиката, ръст на оборотите в търговията и на наетите на работа, средните възнаграждения в страната са намалели с 3.9% през първите три месеца на годината спрямо последното тримесечие на 2013 г., сочат предварителните данни на НСИ. На годишна база е отчетено увеличение с 2.3%.

Средната заплата през първото тримесечие е била 796 лв., като през януари заплатата е била 794 лв., февруари - 780 лв. и март - 813 лева.

Заплатите на чиновниците продължават да растат и достигат 845 лв. през първото тримесечие на годината, което е 7% ръст на годишна база. В същото време възнагражденията в частния сектор са се повишили само с 0.5% и достигат 778 лв. Така продължава тенденцията за увеличаване на ножицата в заплащането на чиновници и работещите в частния сектор, която достига вече 67 лв.

С най-високи възнаграждения са били работещите в сектора "създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения" - 1765 лева, следвани от тези, занимаващи се с производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия, и на газообразни горива – 1533лева. В топ три попадат и работещите във финансовия и застрахователния бранш - 1449 лева.

Най-ниско платени са били наетите в хотелиерството и ресторантьорството - 549 лева, в административни и спомагателни дейности - 554 лева и попадащите в други дейности - 566 лева.

Като цяло България е на последно място в Европейския съюз по заплащане на труда. Данните на Евростат за 2013 г. сочат, че за миналата година българите са взимали по 3.7 евро/час, докато румънците – 4.6 евро/час. Непосредствено пред нас са още Литва (6.2 евро/час), Латвия (6.3 евро/час) и Хърватия (8.8 евро/час).

Най-висока почасова надница взимат в Норвегия (48 евро/час), следвани от Швеция ( 40 евро/час) и Дания (38 евро/час), сочат още данните на Евростат за миналата година.

Наетите на работа към края на март са се увеличили с 8500 и достигат 2.22 млн. души, което е ръст от 0.4% спрямо края на 2013 г., сочат още данните на НСИ.

Най-много нови работници са наети в селското, горското и рибното стопанство (6.6%), в научните изследвания (3.1%) и в сектора за създаване и разпространение на информация и далекосъобщения (2.9%).

Най-много - над една пета от работещите са в преработващата промишленост (над 486 хил. души), следвани от сектора търговия и ремонт на автомобили (над 386 хил. лв.).

mediapool.bg