Кламер БГ - Бизнес новини: София ще дава управлението на "Топлофикация София" на частник

София ще дава управлението на "Топлофикация София" на частник

Бизнес

|
Пон, 24 Март 2014г. 20:14ч.
София ще дава управлението на "Топлофикация София" на частник

Притеснена държавата да не приватизира "Топлофикация София" заради натрупания дълг за ползван природен газ от 555 млн. лв. към БЕХ, Столична община предприема изпреварващ ход с предоставяне на управлението на общинското дружество в частни ръце, за да се подобри мениджмънтът, събираемостта на сметките и да се осигурят инвестиции.

Тази идея, както и намерението за приватизация на столичното парно дежурно се завъртат в последните десет години, когато положението с дълговете на дружеството за газови доставки и несъбраните сметки от потребителите се изостри особено. В момента ситуарцията е точно такава заради натиска на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев към общината да плати борчовете на топлофикацията. Градският съвет обаче не е съгласен с

предложението на Стойнев общината да тегли кредит за дължимата сума и да се разплати.

За аутсорсването на управлението на парното в София е внесен доклад за избор на

консултант за изготвяне на анализ и предложение на вариант за мениджмънт на дружеството. Той ще бъде разгледан на предстоящото заседание на Столичният общински съвет в четвъртък.

Вносители на предложението са зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов и общинските съветници от ГЕРБ Николай Стойнев и Иван Илиев.

Консултантът трябва да предложи модел за управление на "Топлофикация София", така че да се подобри финансовото състояние на дружеството.

Консултантът ще извърши правен и финансов анализ на фирмата и ще даде предложение за промяна на мениджмънта.

Предварителните анализи сочат, че това може да стане по закона за концесиите с наем на активи, приватизация, по закона за обществените поръчки или с договор за управление. Задача на консултанта ще бъде да анализира как всяка от тези възможности ще се отрази на финансовите показатели на дружеството и каква ще е ползата за фирмата. След това да подготви и предложи процедура за избор на мениджмънт.

От новия мениджмънт ще се изисква да привлече инвестиции от 200-300 млн. евро, за да се подобри рязко и видимо техническото състояние на дружеството. Според общинарите с оптимизацията на дейността и привличането на инвестиции ще се подобри финансовото състояние на "Топлофикация"

и тя ще може да започне да плаща дълговете си.

Задълженията на "Топлофикация - София" към Българския енергиен холдинг (БЕХ) са 555 млн. лева. Голяма част от тях до неотдавна бяха дълг към "Булгаргаз", който беше изкупен от БЕХ.

Общината обаче спори за размера на натрупания дълг, защото според тях това е станало, докато дружеството е било държавно. С цесирането на дълга от "Булгаргаз" към БЕХ общински съветници заподозряха, че държавата се готви да приватизира "Топлофикация".

Настоящото ръководство на "Топлофикация" успя през последните години да реализира печалба на книга, но не намери начин да си събере вземанията от абонатите. Така дълговете на общинското дружество към "Булгаргаз" продължиха да се увеличават. По данни на колекторските фирми за около 65% от столичани плащането на сметките за парно не е приоритет.

mediapool.bg