Кламер БГ - Бизнес новини: София тества електробус на фирма на Спас Русев в градския транспорт

София тества електробус на фирма на Спас Русев в градския транспорт

Бизнес

|
Пет, 16 Май 2014г. 15:48ч.
София тества електробус на фирма на Спас Русев в градския транспорт

Електробус ще се движи в София по линия на тролей номер 11 от 19 май в продължение на година. Превозното средство, в което ще има и безплатен интернет, беше представено пред храм-паметник "Св. Александър Невски" и тествано от столичния кмет Йорданка Фандъкова и посланиците на Германия и на Хърватия.

Превозното средство е произведено от израелско-българската компания "Чериът моторс" АД. Изпълнителен директор на дружеството е синът на царския лобист Спас Русев – Евгени, показва справка в търговския регистър.

Това е първият електробус, който ще се движи по улиците на София. Столичната община дава възможност на производителите да тестват возилото една година. Предстои да се види какви са ефектите и резултатите от експлоатацията му, за да се планират евентуални инвестиции, каза кметът Фандъкова.

Бусът се движи без батерии с ултракондензатори и може да изминава до 20 км с едно единствено зареждане за няколко минути на крайната спирка при всяка обиколка. Той е направен по технология, тествана в Шанхай в продължение на седем години, която е почти непозната в Европа.

Пълният маршрут, по който ще се движи новият електробус е 23 км. Средната дневна консумация на енергия се очаква да достигне 0.95 киловатчаса на километър.

Ултракондензаторът не съдържа токсични вещества и има 8-годишна гаранция от производителя, без оглед на изминато разстояние. Електрическият бус не замърсява града. Отделеното количество въглероден диоксид е до една трета от изхвърляното от дизелов автобус.

"Чериът моторс" е акционерно дружество регистрирано у нас през юли 2013 г. с капитал от 50 000 лв. Акционерите са трима, като мажоритарен собственик е "Пандом Бъсис БГ" ООД, което държи 50.01% от капитала. Дружеството е собственост на израелската "Пандом Грийн Транспортейшън" и Цви Цимерман.

Акционерното дружество "Уайерлес Електрик" държи 39.99% от капитала на "Чериът моторс". Акционерите в това дружество са Асен Джингов, Стефан Кючуков, Мариус Величков.

Останалите 10% от капитала на "Чериът моторс" са собственост на "ИвиЕс", което е с два лева капитал собственост на Евгени и Спас Русеви.

През последната година общината инвестира близо 200 млн.евро по различни проекти за закупуването на нови екологични транспортни средства, част от които вече се движат в столицата.

mediapool.bg