Кламер БГ - Бизнес новини: София става голяма строителна площадка с инвестиции за над 700 млн. лв.

София става голяма строителна площадка с инвестиции за над 700 млн. лв.

Бизнес

|
Ср, 05 Фев 2014г. 15:10ч.
София става голяма строителна площадка с инвестиции за над 700 млн. лв.

София отново ще се превърне в голяма строителна площадка напролет. Строителите влизат в паркове, булеварди, детски градини и около НДК. Продължава и разширението на метрото. Най-после трябва да започне и действителното изграждане на прословутия завод за отпадъци.

Капиталовата програма на Столичната община предвижда над 700 млн. лв. инвестиции. Бюджетът предстои да бъде одобрен от Столичния общински съвет в четвъртък.

Две трети от средствата за капиталовата програма са европейско финансиране. Останалите са заеми от Европейската инвестиционна банка и общинския бюджет.

Освен инфраструктурата другите приоритети в бюджета са транспортът, екологията и образованието. "Последователни сме в тези политики и се надявам, че резултатът вече е видим. 2013 г. беше основно година на проектирането, а 2014-а ще е година на строителството", коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Напролет тръгват ремонтите на големите булеварди и вътрешнокварталните улици

За ремонт на основните улици, по които върви масовият градски транспорт, са планирани 123.8 млн. лв. По думите на Фандъкова това е почти три пъти повече в сравнение с 2013 г.

Подготвяната през миналата година програмата за цялостни ремонти на улици и булеварди за 100 млн. лв. заем от ЕИБ през тази ще започне да се изпълнява.

През пролетта при благоприятни климатични условия се предвижда да започнат ремонтите по бул. "Ботевградско шосе" от ул. "Летоструй" до Околовръстното шосе. Ще бъдат ремонтирани и прилежащите съоръжения - пет моста и пет пешеходни подлеза.

Продължава поетапният ремонт на бул."Цариградско шосе" от бул. "Г. М. Димитров" до бул. "Александър Малинов" заедно с надлезите при 4-ти км и бул. "Александър Малинов".

Тази година трябва да приключи и цялостното обновление на бул."Витоша".

До края на юли трябва да приключи и изграждането на кръстовището на две нива при Семинарията. В момента заради строителството преминаването е затруднено и шофьорите се мъчат. "Затова поисках строителите да работят с удължено работно време, така че до края на юли трябва да сме приключили", каза Фандъкова.

Освен за основните булеварди средства са предвидени и за ремонта на над 30 малки квартални улици. За тях са заделени 7 млн. лв. До края на годината трябва да бъдат преасфалтирани улиците "Шумака" и "Ягода" в кв. "Симеоново", ул. "601" кв. "Княжево", ул. "Любен Каравелов", ул. "Витиня" в район "Подуяне", ул. "Никола Генадиев" в ж.к. "Младост", ул."Денкоглу" в с. Балша, улици "3004", "3005" и "Гоце Делчев" в район "Люлин", улица към детска градина в Герман, улици при социален дом в район Подуяне.

Продължава и програмата за обновяване на тротоарите. За това са предвидени 2 млн. лв., като средствата няма да отидат само за центъра, но и по кварталите, обеща Фандъкова. Тя отчете, че за последните две години са обновени 40 км тротоари.

Ремонтът на пространството около НДК

Плановете на общината са напролет да започне и обновлението на пространството около НДК. В момента тече процедурата по избор на изпълнители за всеки един от лотовете. В търга участват 15 обединения и консорциума.

По проекта се предвижда възстановяване на настилките, тротоарите и велоалеите около парка, уличното и парково осветление, фонтана и водните каскади, направа на автоматизираната поливна система, засаждане на дърветата и цветните площи. Ще бъдат монтирани и две обществени тоалетни. Ще се постави и видеонаблюдение.

Напълно нов облик пространството около НДК трябва да има до средата на 2015 г.

Пълна промяна и за Борисовата градина

Пълна промяна е планирана и за Борисовата градина, където от няколко години текат ремонтни дейности на парче.

За целта предстои да бъде обявен архитектурен конкурс, съобщи главният архитект на столицата Петър Диков.

За напролет обаче е предвидено подмяна на настилките на главния вход на Борисовата градина.

Нови детски градини и ремонт на стари

За решаване на проблема с недостига на места в детските градини общината е заложила 16 млн. лв. собствени средства за ремонт и строителство на 14 нови забавачки.

Отделно кандидатства за финансиране от държавата по новата инвестиционна програма с два проекта по 15 млн. лв. С тези средства е планирано да се направят още 12 детски градини, спортни зали и училищни дворове.

В плана е заложено и изграждането на 56 км канализация и 20 км водопроводна мрежа.

Продължава разширението на метрото

Тази година трябва да започне разширението на метрото от бул. "Джеймс Баучер" към ул. "Сребърна".

Продължава строителството на подземната железница към бизнес парка и летището.

Всички тези отсечки по план трябва да са готови през 2015 г.

Здравеопазването – новият приоритет

Здравеопазването е новият приоритет, на който ще започне да се набляга от тази година. За целта Фандъкова предлага на съветниците да назначат ресорен заместник-кмет – ген. Стоян Тонев, който доскоро беше шеф на Военно-медицинската академия.

Той ще има за задача да изработи специална стратегия за развитие на общинското здравеопазване. Приоритет е спешната помощ, като амбициите на общината са да си направи свои звена.

И за разкош – културна столица

Тази година е особено важна за София, защото през септември ще е ясно кой град ще бъде избран за културна столица на Европа през 2019 г.

От самото начало на своята подготовка София заложи на устойчивите проекти и инициативи, чиито резултати променят нашия град чрез културата и изкуството. Те се харесват не само на столичани, но и на туристите, които все по-често избират София като интересна дестинация, смята Фандъкова.

За това и културни фестивали като "София диша" и други ще продължат да получават подкрепа от общината.

mediapool.bg