Кламер БГ - Бизнес новини: София плаща първите 20 нови автобуси с пари от общинския бюджет

София плаща първите 20 нови автобуси с пари от общинския бюджет

Бизнес

|
Пон, 28 Апр 2014г. 16:25ч.
София плаща първите 20 нови автобуси с пари от общинския бюджет

София вади 13.6 млн. лв. от общинския бюджет, за да преведе аванса по доставката на първите 20 нови автобуса за градския транспорт. Това реши Столичният общински съвет.

София трябва да получи 126 нови автобуси марка "МАН" за 66.55 млн. лв. без ДДС по изпълнението на европроект, финансиран от оперативна програма "Околна среда"(ОПОС).

През ноември 2013 г. Брюксел спря парите по ОПОС заради нарушенията по обществените поръчки, а от март това направи и Министерството на финансите. Така искането на Столична община за превеждане на аванса от 30% е останало неизпълнено.

Съгласно сключения договор с "МАН" до 28 април трябваше да преведем 20% от стойността на договора за да започне компанията производството на автобусите, обясни зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

Първите 20 автобуса трябва да бъдат доставени в София до 180 дни след превеждането на аванса, а останалите 106 до една година, съгласно подписания договор.

Така най-късно през юли би трябвало да пристигнат първите нови автобуси за градския транспорт в столицата. Те ще бъдат достъпни за трудноподвижни пътници, тъй като разполагат със система за накланяне на автобуса на спирки и звуков и светлинен сигнал при затваряне и отваряне на вратите. Автобусите са оборудвани с механична рампа за качване на колички. Във возилата има и климатик, за разлика от сегашните автобуси в градския транспорт.

mediapool.bg