Кламер БГ - Бизнес новини: София отказва да плаща газовия дълг на парното с кредит

София отказва да плаща газовия дълг на парното с кредит

Бизнес

|
Вт, 18 Март 2014г. 15:56ч.
София отказва да плаща газовия дълг на парното с кредит

Държавата е поискала от Столичната община да тегли кредит, с който да уреди газовия дълг на своето дружество "Топлофикация София", но градските съветници не са съгласни с определената от тях като "абсурдна" оферта, която ако приемат, ще стопира инвестиционните проекти на града за пет до седем години. Това стана ясно на пресконференция на представители на Столичния общински съвет във вторник.

Изявлението идва ден след като министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев отново припомни на София, че столичното парно дължи 550 млн. лв. за доставен природен газ, които ако се платят заедно с изискваните от държавата 318 млн. лв. от електроразпределителните дружества, щели да подобрят ситуацията в енергетиката. Половината от дължимите от "Топлофикация София" пари са стари и текущи задължения към "Булгаргаз", а другата половина са към собственика на газовото дружество – "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), който през 2009 г. сключи с "Булгаргаз" споразумение за цесия, според което дългът на столичното парно се прехвърля към БЕХ.

Стойнев нееднократно от началото на годината натиска Столичната община да погаси дълга на своето топлофикационно дружество.

Усеща се рекетьорско отношение от страна на държавата, коментира пред журналистите във вторник Николай Стойнев, зам.-председател на Столичния общински съвет (СОС).

"Държавата, със своите механизми, е довела до огромен дисбаланс в енергийната система. Не може тя да се прави, че не знае как се е стигнало до тези задължения. Има огромен дефицит в енергетиката, и не знам защо министърът е решил, че Столична община може да вземе кредит и да го даде веднага, за задълженията на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" и "Български енергиен холдинг". Няма как да стане това нещо. НЕК дължи 80 милиона лева на "Топлофикация”, и за това нямаше предложение за решение. Няма как софиянци да стават заложници на неразумни политически решения”, заяви Николай Стойнев, цитиран от агенция "Фокус".

"500 милиона лева кредит означава общината да не извърши нито един инвестиционен проект в следващите от 5 до 7 години. Апелираме към нормален разговор", каза още общинарят.

Абсурдно е предложението на държавата Столична община да вземе заем, с който да погаси задълженията на "Топлофикация София", смята и председателят на СОС Елен Герджиков.

Той обясни, че от първия ден на водене на преговорите с БЕХ по газовия дълг на парното общината е поискала да бъде уточнен точния размер на дълга на "Топлофикация". "Това е изключително важен въпрос, защото в него се съдържат различни въпроси - има ли отпаднали суми по давност, какви лихви са били начислявани, имало ли е в годините погасяване на част от задълженията. Това е най-важният въпрос, който да бъде решен преди да стигнем до плащане на задълженията”, посочи Герджиков.

По думите му общината не е виновна за този дълг, който бил натрупан по времето, когато "Топлофикация София" беше държавно дружество.

До началото на 2009 г. държавата и общината деляха собственост в "Топлофикация София“, като тогава дълговете й достигнаха 400 млн. лв. За да спаси положението с огромните задължения, тройната коалиция реши дружеството да стане изцяло държавна собственост. За целта беше отпуснат заем от 200 млн. лв. от БЕХ, с който трябваше да се покрият задълженията към "Булгаргаз“.

През лятото на 2010 г. бившият вече столичен кмет и тогавашен премиер Бойко Борисов върна обратно "Топлофикация-София“ на общината с борчове над 510 млн. лв. Тогава кметът Йорданка Фандъкова заяви, че си дава сметка в какво състояние е дружеството, но въпреки това столицата трябва да поеме управлението му.

Сега обаче общината смята, че не е отговорна за дълговете.

"Не е справедливо всеки жител на този град да бъде натоварен с 500 лв., за да заплати тези стари задължения, под формата на заем, който общината трябва да тегли”, заяви Герджиков. Той обясни, че през последните години Столичната община взима кредити само с инвестиционна цел, които се инвестират за развитието на града, а не за консумация.

По думите му заем от половин милиард лева ще влоши кредитния рейтинг на общината и би довел до удвояване на данъците. Герджиков също окачестви като рекет исканията на държавата.

"Това не е разговор, в който се търсят начини за решение на проблема, а на този етап е безапелационно искане за пари - кеш. Държавата най-накрая трябва да влезе във функциите си и да започне да осъществява енергийната реформа, за която се говори от толкова много време”, заяви Герджиков.

mediapool.bg