Кламер БГ - Бизнес новини: София дава под наем 89 строящите се павилиона на Женския пазар

София дава под наем 89 строящите се павилиона на Женския пазар

Бизнес

|
Четв, 13 Март 2014г. 16:59ч.
София дава под наем 89 строящите се павилиона на Женския пазар

Общинските пазари "Възраждане" ще даде под наем 89 строящи се павилиона на Женския пазар в отсечката между улиците "Св. св. Кирил и Методий" и "Екзарх Йосиф". Това реши Столичният общински съвет (СОС), който одобри конкурсната документация.

Търговските обекти ще бъдат отдадени чрез конкурс за 5 години. Само пет обекта – аптеката, банковият клон, бързото хранене, тоалетната и полифункционалната зала - ще бъдат отдадени за 7 години, реши СОС.

Всичките 89 обекта трябва да влязат в експлоатация и да са отдадени под наем на 1 юни 2014 г., предвижда конкурсната документация.

Повечето са малки обекти - от 6 до 20 кв. м. За всеки е определена начална цена за наддаване, като най-ниската е 490 лв. за павилион от 6 кв. м. Най-високата цена е за обект за бързо хранене от 361 кв. м за 2890 лв. месечно. Тоалетната от 74 кв. м се отдава срещу 1500 лв. на месец. Стартовата цена за аптека от 40 кв. м е 1620 лв., а за банков клон от 41 кв. м – 1700 лв. Всички цени са определени от лицензиран оценител.

За занаятчиите, които се включат в конкурса, е предвиден бонус от 15%. Това означава, че ако например при начална наемна цена от 100 лв. кандидатът предложи 120 лв., ще получи 120 точки. Занаятчията обаче ще получи още 15 точки бонус отгоре. Правото на ползване на преференциите трябва да се докаже с документи - удостоверение за вписване в регистъра по Закона за занаятите, които са около 60. Сред тях са кожарство, ножарство, изработване и ремонт на старинно оръжие, художествено плетиво и др. Във втората група "други" занаяти попадат рисуване и гравиране върху стъкло, изработване на музикални инструменти, часовникарство, изработване на камини и др.

"Тази преференция е дадена като възможност в наредбата на общината и е хубаво да се даде предимство на тези хора", коментира зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов, който беше вносител на предложението.

Привилегия ще имат и инавалидите, като за тях бонусът е от 5 до 15% в зависимост от процента инвалидност.

Един кандидат може да наеме не повече от три сергии, според конкурсната документация. Наемателите нямат право да преотдават обектите на трети лица, както и да сменят предназначението им, реши още СОС.

Реконструкцията на Женския пазар започна миналата година и обхваща две трети от площта му между улиците "Св. св. Кирил и Методий“ и "Екзарх Йосиф". Стойността на целия проект е 8.4 млн. лв., като средствата са осигурени по европейската инициатива "Джесика". Ремонтните дейности се извършват от фирмата "ИНОС 1".

Преди година шефът на пазари "Възраждане" Николай Георгиев обеща, че ремонтът няма да вдигне наемните цени и конкурсите за новите места ще тръгнат от сегашните наемни нива. Не стана ясно дали това обещание е изпълнено с разписаните цени. Георгиев обеща още да не се вдига и таксата от 20 лв. за маса на ден, която плащаха търговците преди ремонта на тържището.

mediapool.bg