Кламер БГ - Бизнес новини: "София Тех Парк" пораства в консорциум заедно с БАН и университети

"София Тех Парк" пораства в консорциум заедно с БАН и университети

Бизнес

|
Ср, 12 Март 2014г. 09:17ч.
"София Тех Парк" пораства в консорциум заедно с БАН и университети

Държавната компания "София Тех Парк" ще прерасне в консорциум с участието на БАН, СУ "Св. Климент Охридски", Техническия университет и Медицинския университет в София. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Елица Панайотова по време на форум "Конкурентоспособност на българската икономика", организирана от Института за икономическа политика.

Към момента държавното дружество, което е под шапката на Министерството на икономиката, е подписало само меморандуми за сътрудничеството с трите университета и БАН. Все още не е ясна формулата, по която ще се учреди консорциумът, но това няма да бъде търговско дружество, уточни Елица Панайотова.

"София Тех Парк" изгражда високотехнологичен парк на ІV километър в София, който трябва да е готов до октомври 2015 г. Проектът се финансира с 50 млн. евро по оперативна програма "Конкурентоспособност" през изминалия програмен период и към момента е все още рисков, защото строителството на сградите не е започнало. В случай, че някои от обектите не бъдат готови през 2015 г., проектът ще се раздели и те ще се финансират през настоящия програмен период.

Дружеството е изпратило идеята си за развитие до 2020 г. в Министерството на икономиката и енергетиката, като е поискало финансиране за още 50 млн. евро по програма "Иновации и конкурентоспособност" през настоящия програмен период, каза Елица Панайотова пред Mediapool.

Отделно "София Тех Парк" ще кандидатства с проект за 20 млн. евро за меките мерки като обучения, менторство, организиране на събития, представяне на изобретения и други по новата програма "Наука и образование", допълни Панайотова.

Разчистване на терена

В момента тече разчистването на бившите военни терени между зала "Арена Армеец" и ИПК "Родина" от старите сгради и подготовката за строителни дейности, каза Панайотова.

Изпълнител на поръчката е смолянската фирма "Ростер", която спечели търга с цена от 2.43 млн. лв. без ДДС, която е близка до прогнозната стойност от 2.5 млн. лв., показва справка в регистъра на обществените поръчки. Договорът с тях е сключен в края на януари, като компанията трябва да разчисти терена в срок от пет месеца.

В момента текат процедурите по още шест обществени поръчки за изграждането на бизнес инкубатора, лабораторния комплекс с офиси, иновационния форум, експериментариум с посетителски център, където ще се демонстрират технологиите и паркинг. По три от процедурите вече има избрани изпълнители, но се обжалват, каза Панайотова.

До момента има публична информация, че сдружението "Соф тех парк", в което влизат "Адванс 2002" и "Нивел" е избрано да строи бизнес инкубатура с цена от 9 млн. лв. без ДДС при прогнозна стойност от 9.2 млн. лв.

За изпълнител на иновационния форум е избрана "Монолит София" с цена от 4.5 млн. лв. без ДДС при прогнозна стойност от 5.37 млн. лв.

Трите елемента

Трите основни звена на бъдещия високотехнологичен парк, за да започне нормално да функционира, са лабораторният комплекс, иновационният форум и експериментариумът.

В лабораторния комплекс ще се създават нови технологии и иновативни продукти. Планирано е да има 11 лаборатории, сред които за ин витро, добиване и синтез на биоактивни съединения за лекарства, биоинформатика, за компютърна сигурност, за изпитване на електронни системи, за облачни технологии, каза Панайотова.

Новите технологии и продукти ще се представят в експериментариума. Той ще бъде нещо като интерактивен музей, където децата и учениците ще се сблъскват с науката и технологиите, каза Панайотова.

Разгласата на постигнато и показването на резултатите ще става в иновационния форум.

Бизнес инкубаторът пък ще отглежда стартиращи компании в областта на високите технологии. Там ще се настанят и фондовете LаuncHUB и Elevan.

mediapool.bg