Кламер БГ - Бизнес новини: "Софика груп" вече е собственост на световния лидер TeleTech

"Софика груп" вече е собственост на световния лидер TeleTech

Бизнес

|
Вт, 04 Март 2014г. 13:11ч.
"Софика груп" вече е собственост на световния лидер TeleTech

Българската компания "Софика груп" вече е собственост на световния лидер TeleTech Holdings, съобщиха от американската компания, която се търгува на борсата NASDAQ. Цената на сделката не се съобщава.

TeleTech е световен лидер в предоставянето на аналитично и технологично базирани клиентски решения. Плановете му са в следващите три години да увеличи служителите в "Софика Груп" от 800 до 2000 души.

"Придобиването на българската компания разширява географското ни присъствие, езиковите способности и показва нашата ангажираност да обслужваме най-големите мултинационални клиенти в света", казва Мартин ДеГето, главен оперативен директор на TeleTech. Компанията вече има сериозно присъствие чрез стабилна местна марка в Централна и Източна Европа.

"Софика Груп" е създадена през 2004 г. и е най-голямата българска компания в областта на

предоствяне на услуги за управление на клиенти. Неин основател и най-голям акционер в дружеството е Богдан Петров. Другите акционери са "Нео инвестмънтс" с мажоритарен собственик Павел Езекиев и "Рослин Партнърс България", както и няколко физически лица – изпълнителният директор Стефан Бумов и бившият зам.-министър на транспорта в правителството на НДСВ и ДПС Златолина Мукова.

За 2012 г. оборотът на "Софика груп" е над 16 млн. лв., а печалбата й след облагане с данъци – 1.28 млн. лв. За изминалата година все още не е публикуван финнасовия отчет на дружеството като прогнозите са за оборот от около 20 млн. лв.

"Софика груп" е специализирана в организиране и управление на т. нар. центрове за изнесени услуги (BPO). В компанията работят 800 специалисти, които обслужват клиенти на повече от 15 езика. Дружеството има офиси в София, Пловдив и Скопие.

TeleTech e създадена през 1982 г. и е световен лидер в аналитично и технологично базирани

клиентски решения. Компанията предлага интегрирана платформа, която съчетава анализи, стратегии, процеси, системи за интеграция, технологии и операции за улесняване на клиентското обслужване на над 1000 глобални компании и техните потребители от автомобилната индустрия, секторите на телекомуникации и медии, финансови услуги, публична администрация, здравепазване, транспорт и търговия на дребно. За TeleTech работят над 41 000 служители, а оборотът й за миналата година е над един милиард долара.

През последните години аутсорсинг индустрията у нас бележи ръст, като средно броят на служителите в сектора расте с между 15 и 20% годишно. Постепенно браншът се ориентира от чиста ИТ поддръжка и кол-центрове към по-висококвалифицирани изнесени услуги.

Миналата година американската Coca-Cola Enterprises откри в София център за финансови услуги, който обслужва Западна Европа. Американската застраховаетлна компания AIG също планира да открие център за споделени услуги в София, който да обслужва европейските пазари. С подобна насоченост е и дейността на компании, като американската Ingram Micro, която е в България от 2012 г.

Основните фактори България да стане предпочитано място за аутсорсинг индустрията са ниските разходи за започване на бизнес и за труд и доброто владеенето на чужди езици.

mediapool.bg