Кламер БГ - Бизнес новини: "Софийска вода" иска водата да поскъпне с 14 ст. за кубик

"Софийска вода" иска водата да поскъпне с 14 ст. за кубик

Бизнес

|
Ср, 12 Март 2014г. 09:32ч.
"Софийска вода" иска водата да поскъпне с 14 ст. за кубик

"Софийска вода" е поискала от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да вдигане цената на водата с 9.52%, което се равнява на 14 стотинки за кубик. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Мариана Итева.

Ако ДКЕВР одобри новите цени, то един кубик вода в столицата от 1 юли ще струва 1.61 лв. без ДДС при 1.47 лв. на кубик без ДДС в момента.

Инвестиции от над 85 млн. лв. във ВиК мрежата през тази и следващата година е причината за исканото поскъпване на водата. "Минимумът на тези инвестиции се залага от ДКЕВР. За 2014 и 2015 г. те не трябва да са по-малко от средногодишния обем вложения за последните години. За "Софийска вода" този процент е доста висок", каза Итева. Тя сравни предложената цена от дружеството с тази на бутилираната вода, която е около 400 – 500 пъти по-скъпа.

Междвременно ДКЕВР публикува предложения за промени в Наредбата за регулиране на цените на водата и канализационните услуги. Според тях комисията ще може да определя цените и служебно, извън рамките на регулаторния период, който е от 1 юли до 30 юли. Самите дружества пък трябва в едномесечен срок преди това да кажат за какви цени настояват, да публикуват предложенията си или във вестниците, или на официалната си интернет страница.

"Софийска вода"

поиска поскъпване на цената на водата с 14% и през миналата година. Срещу това обаче се обявиха от Столичната община и ДКЕВР. Регулаторът дори се закани да поевтини водата на столичани с 4%, защото концесионерът не е намалил загубите по мрежата. Това накара дружеството да изтегли предложението си от ДКЕВР и така цената на водата остана без промяна.

mediapool.bg