Кламер БГ - Бизнес новини: Собственикът на "Мобилтел" плати над 60 млн. лв. за удължаване на лиценза

Собственикът на "Мобилтел" плати над 60 млн. лв. за удължаване на лиценза

Бизнес

|
Вт, 15 Апр 2014г. 15:13ч.
Собственикът на "Мобилтел" плати над 60 млн. лв. за удължаване на лиценза

Австрийската компания "Телеком Аустрия" е платила 30.6 млн. евро такса за удължаване на изтичащия лиценз на "Мобилтел", чиито собственик е, съобщи "Капитал", като цитира Ройтерс. "Мобилтел" оперира на телекомуникационния ни пазар под търговското име "МТел".

В допълнение компанията ще плати годишна такса от 2.2 млн. евро за ползване на съответните радио честоти.

В съобщението не се посочва с колко години се удължава лицензът, но по неофициална информация става дума за 10 години.

Още през март стана известно, че "Мобилтел" ще трябва да поднови лиценза си срещу около 60 млн. лв.

Това се налага след като в края на януари бяха приети изменения в Закона за електронните съобщения, с които се предписва мобилните оператори да плащат определена тарифа за честотния спектър, който им е отпуснат. Преди законодателната промяна това ставаше само с плащането на административна такса, която е от порядъка на 300 лв., припомня "Капитал".

Поправката беше предложена от Камен Костадинов (ДПС) и Мартин Захариев (БСП). Мотивът им е, че радиоспектърът е с много ограничен ресурс и е европейска практика след изтичане на първоначалния лиценз държавата да получава "адекватно заплащане" за него. С поправката в закона при изтичане на лицензите им компаниите ще трябва да плащат за всяка честотна лента, която притежават наново.

"Капитал" посочва, че Захариев е в конфликт на интереси, тъй като е съпруг на Жанет Захариева - директор на дирекция "Правни въпроси, регулация и конкуренция" в конкурентната компания БТК. А Костадинов в близкото минало беше заместник-председател на КРС и с неговия глас за известно време беше блокирано издаването на трети мобилен лиценз в България.

Разрешителните на "Глобул" и БТК изтичат съответно през 2021 и 2024 г.

mediapool.bg