Кламер БГ - Бизнес новини: Собственикът на "Виваком" поиска от КЗК разрешение за придобиване на "Булсатком" от Спас Русев

Собственикът на "Виваком" поиска от КЗК разрешение за придобиване на "Булсатком" от Спас Русев

Бизнес

|
Пон, 20 Ноем 2023г. 19:18ч.
Собственикът на "Виваком" поиска от КЗК разрешение за придобиване на "Булсатком" от Спас Русев

Собственикът на

Собственикът на "Виваком" - "Юнайтед Груп България" поиска от Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) придобиване на пряк едноличен контрол над "Вива Корпорейт България" и непряк едноличен контрол върху "Булсатком" ЕООД, "Булсатком – Продажби" ЕООД, "Интернет Груп" ЕООД, "Пауърнет" ЕООД и "Екстриймнет" ЕООД. Това показа проверка на Mediapool в публичния регистър на антимонополната комисия за поискани концентрации.

Преди броени дни в официално съобщение "Юнайтед груп" (United Group) обяви, че е подписал договор за придобиването на доставчика на сателитна телевизия "Булсатком". Компанията в момента се явява собственост на "Булсатком Инвестмънт Лимитид", със седалище във Великобритания. За действителен собственик се посочва Спас Русев.

"Юнайтед Груп" иска от КЗК придобиване и на другото дружество на Спас Русев "Вива Корпорейт България", на която отпусна заем от 127 млн. евро, чрез който той финализира сделката по придобиването на "Булсатком" (Bulsatcom). За тази сделка се разбра от презентация за финансовите резултати на United Group за деветмесечието на 2022 година.

Проверка в Търговския регистър показва, че собственик на "Вива Корпорейт България" е “Вива Корпорейт С.а.р.л”, Люксембург. Действителни собственици на фирмата са Джеймс Боди, Ирландия, Кристиан Тайльор, Франция и Спас Русев, България. Спас Русев придоби през 2021 година "Булсатком" именно чрез дружеството си Viva Corporate Bulgaria ("Вива Корпорейт България").

Обвинения в нелоялна конкуренция

Независимо че собственикът на "Виваком" обяви оформящата се сделка за придобиване на "Булсатком", в края на миналата седмица "Булсатком" обвини "Виваком" в нелоялна конкуренция.

"Във връзка с постъпили сигнали от наши клиенти за получаване на предложения от представители на "Виваком" за прехвърляне към техните услуги, бихме искали да заявим, че намираме подобни практики, насочени пряко към нашите клиенти, за форма на нелоялна конкуренция в условия на продължаващо производство за евентуално бъдещо придобиване на "Булсатком" от страна на "Виваком", посочиха тогава от "Булсатком".

Иска се разрешение за придобиване и на дъщерни дружества

"Юнайтед груп" иска разрешение от КЗК и за придобиването на дъщерното дружество на "Булсатком" - "Интернет Груп", а също и на "Пауърнет" ЕООД, което е собственост на споменатото "Интернет Груп".

Собственикът на "Виваком" изявява желание пред КЗК и за придобиване на "Екстриймнет ЕООД", което е собственост на споменатото "Пауърнет" ЕООД.

След обявяването на подписания договор за придобиване на "Булсатком" от "Юнайтед груп" реакция дойде и от другите два телекома. А1 и "Йеттел" обявиха, че ще обжалват пред КЗК сделката на "Юнайтед груп" за "Булсатком".

mediapool.bg