Кламер БГ - Бизнес новини: Смут на финансовите пазари в Москва, еврото мина границата от 50 рубли

Смут на финансовите пазари в Москва, еврото мина границата от 50 рубли

Бизнес

|
Пон, 03 Март 2014г. 13:38ч.
Смут на финансовите пазари в Москва, еврото мина границата от 50 рубли

Финансовите пазари в Русия изпаднаха в паника в понеделник на фона на ескалацията на кризата в Украйна, принуждавайки Руската централна банка (РЦБ) изненадващо да повиши водещата си лихва в опит да успокои играта и да гарантира "финансовата стабилност", предаде Франс прес.

Индексите на Московската борса Micex и TS се понижиха съответно със 7.81 на то и с 9.05 на сто, а рублата понижи курса си до невиждани досега минимуми.

Еврото, което вече отбелязва рекорд след рекорд спрямо руската валута през последните седмици, превиши за първи път символичния праг от 50 рубли, достигайки 51.20 рубли.

Доларът скочи до 37.0005 рубли и счупи предишния си рекорд от кризата през 2009 година.

На фона на финансовата буря РЦБ обяви за всеобща изненада, че "временно" вдига водещата си лихва от 5.5 на сто до 7 на сто. "Решението цели да контрира рисковете, които се появиха за инфлацията и финансовата стабилност, свързани с нарастването на нестабилността през последните дни на финансовите пазари", обясни РЦБ, която по график трябваше да заседава по паричната си политика на 14 март.

Решението за вдигане на водещата лихва на РЦБ влиза в сила от днес.

"Рискът значително нарасна", коментира Крис Уифър, икономист в "Макро адвайзъри" (Macro Advisory).

Руските пазари и най-вече рублата вече бяха тръгнали надолу под натиска на украинската криза, тъй като инвеститорите се опасяват най-вече от последиците от евентуален фалит на бившата съветска република. Руските държавни банки биха понесли тежки загуби.

При все това движението надолу първоначално бе ограничено. Положението обаче придоби нови измерения през уикенда със заплахата от руска военна интервенция, отбелязва Франс прес.

"Пазарът се пита в каква степен западните сили ще наложат икономически санкции на Русия", коментира Крис Уестън, анализатор на Ай Джи (IG).

"Русия зависи до голяма степен от западните капитали и инвестиции", подчертава експертът.

В понеделник руският фондов пазар рухна с повече от 1320 пункта по индекса ММВБ, като стигна равнището си от юни 2013 г. на фона на ескалацията на политическото напрлежение в Украйна. Като двигател за спада послужиха книжата на "Газпром" заради риска Украйна да не плати дълговете си към концерна.

Към 11 часа московско време индексът ММВБ спадна с 8.7%, индексът РТС - с 10%. Акциите на "Газпром" се сринаха с 11.5% и достигнаха минимума от юни 2013 г.

По-слабо ликвидните акции на някои от компаниите поевтиняха средно с 16%, а акциите на добивната компания "Мечел" продължиха тенденцията на спад от края на миналата седмица, като в понеделник се сринаха с 26.6%, което предизвика спирането на търговията с тях на борсата за няколко часа.

Еврото премина психологическата граница от 50 рубли, никога невиждано досега равнище, а доларът се вдигна до 36.85 рубли, надминавайки рекорда от 2009 година.

mediapool.bg