Кламер БГ - Бизнес новини: Сметната палата ще провери как да раздадени 500-те млн. лв. за регионален растеж

Сметната палата ще провери как да раздадени 500-те млн. лв. за регионален растеж

Бизнес

|
Ср, 26 Фев 2014г. 16:50ч.
Сметната палата ще провери как да раздадени 500-те млн. лв. за регионален растеж

Сметната палата е решила на свое заседание в сряда, че ще започне проверка на процедурата за избор на проекти и програми за целите на Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите", по която финансовото министерство разпредели в началото на февруари 500 млн. лв. за общински и министерски проекти.

От бившата управляваща партия ГЕРБ обвиниха кабинета на Пламен Орешарски, че е финансирал основно кметове на БСП и ДПС, а лидерът й Бойко Борисов дори се закани, че ще сезира Брюксел за раздаване на парите на партиен принцип.

Новината за одита на Сметната палата, който ще обхване процесите по оценяване, определяне на приоритети и подбор на проекти и програмни предложения за разпределянето на парите, дойде на фона на среща на финансовия министър Петър Чобанов с Националното сдружение на общините, което също не е наясно по какъв критерий са подбрани проектите, за които е дадено финансиране.

"Ние нямаме яснота за пълния обем на проектите, които са подадени за публична инвестиционна програма, тъй като такъв списък с подадените обекти не беше публикуван. Нямаме информация дали има задържани проекти на областно равнище и защо те са задържани - или няма, или всички проекти са представени. Искаме информация с обосновки и мотивация за отхвърлените проекти", коментира изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова пред БНР в сряда.

От Сметната палата обясниха, че са се самосезирали по случая заради високия обществен интерес и целта на одита им е да се отговори своевременно на въпросите, зададени в публичното пространство от общини, икономисти и др. за липсата на прозрачност и ясни критерии при избора и оценката на финансираните проекти.

Одитът се включва в програмата за контролната дейност на палатата за 2014 година, тъй като става дума за сериозни по размер публични средства, за които има риск да бъдат похарчени неефективно, пише в съобщението на ведомството.

От своя страна финансовият министър Петър Чобанов отново отрече парите да са разпределени на партиен принцип и каза, че такъв е имало по времето на ГЕРБ. По думите му за периода 2009-2013 към общините в България са разпределени 500 милиона лева за инвестиционни проекти, от които 70 процента са отишли в общини на ГЕРБ. Най-много в София - 169 млн. лв., и в Пловдив - 46 млн., коментира Чобанов.

Пред журналисти след срещата с общините той посочи, че "ако иска, Сметната палата може да разшири проверката за парите за регионите и за предишни години". Министърът на финансите каза, че не знае как би изглеждала проверката на Сметната палата, но одитният орган бил добре дошъл във ведомството му.

Чобанов добави, че първата контрола на одобрените за финансиране проекти ще е на 10 юни и ако дотогава за тяхното изпълнение няма обявени обществени поръчки, то ще има корекции, тъй като е ясно, че няма как да се изпълнят. Така освободеният финансов ресурс ще се пусне за ново одобрение на общински проекти сред тези, които не са одобрени в сегашната класация. От думите му стана ясно, че от финансирането ще отпадат и онези одобрени проекти, които до началото на септември нямат сключени договори с изпълнители.

Тези проекти, които в момента не са получили финансиране, в никакъв случай не трябва да се разглеждат като отхвърлени завинаги, заяви финансовият министър. Той обеща още да предаде на общините списъкът с всички кандидатствали проекти.

По думите му подходите за разпределяне на бюджетните ресурси за последните пет години са били коренно противоположни. "Единият е директно постановление и писма, а другият е публична програма, която е обявена и всички могат да обсъждат и подобряват. Обединихме се, че пътят, който сме поели, именно публичната програма е по-правилният. Самата програма е много подходяща да се използва и за прегледи на разходите, които са част от подхода на публичните финанси на европейско ниво”, каза още Чобанов.

Той обеща публична инвестиционна програма да има и през следващите години. През есента на тази година ще се съберат новите предложения на общините и към края на 2014 г. се очаква да има яснота кои ще са проектите, които ще се финансират от бюджета за 2015 догодина, обясни министърът.

"Беше важно да подобрим и уточним методологията на оценяване, която създаде най-голямо напрежение у колегите. Не съществува абсолютно справедлива методология, но считам, че ще постигнем тази цел. Още тази година ще има второ класиране от ресурса, който при всички положения, ще остане нереализиран през юни. Приоритетни ще са проекти, които не са намерили финансиране при първото раздаване”, заяви Тодор Попов, председател на Националното сдружение на общините в България.

Той каза още, че очакванията на местната власт са от 2015 г. да започне реалната децентрализация на общините с преотстъпване на част от данъците, най-вече данъка върху доходите на физическите лица.

mediapool.bg