Кламер БГ - Бизнес новини: Сметната палата отхвърли като несъстоятелни промените в закона за институцията

Сметната палата отхвърли като несъстоятелни промените в закона за институцията

Бизнес

|
Ср, 19 Фев 2014г. 16:37ч.
Сметната палата отхвърли като несъстоятелни промените в закона за институцията

Сметната палата разпространи изключително остро становище, в което определя като опасни и несъстоятелни предлаганите от група депутати от управляващите партии БСП и ДПС промени в закона, регламентиращ устройството и дейността й.

Проектът още не е гледан в пленарна зала, но първите съмнения, които той разбуди, са, че се цели отслабване на контролните функции на институцията и подменяне на ръководния й състав с удобен на съответните управляващи. Начело на институцията е проф. Валери Димитров, който бе избран за неин председател през 2005 г. и след това за втори мандат през 2011 г. И за първи път, откакто той е начело, палатата си позволява толкова остро изявление.

"Законопроектът за Сметната палата е грубо посегателство срещу нейния професионализъм и независимост - основни принципи за дейността на всяка върховна одитна институция, и очевидно обслужва интересите на управляващото мнозинство", се казва в становището.

Според експертите на палатата "предлаганият модел е на колективната безотговорност и междупартийните сделки, удобен за натиск и манипулиране". Главният мотив на вносителите – за връщане на колегиалния модел, е несъстоятелен, тъй като противоречи на решение на Конституционния съд от 2011 г.

Предвидената в проекта голяма деветчленна колегия ще излезе и многократно по-скъпа на данъкоплатеца в сравнение със сегашното тричленно професионално ръководство, поради неизбежните разходи за персонални коли, шофьори, кабинети, съветници и секретарки, смятат от палатата.

Законопроектът създава възможност мнозинството в колегията на Сметната палата да отстранява "неудобни и непослушни” свои членове, като предлага предсрочното прекратяване на мандата им, смятат от одитния орган.

Според палатата "законопроектът очевидно има цели, които нямат нищо общо с целите за подобряване на дейността на институцията, декларирани в неговите мотиви".

Самите мотиви са определени като "изключително непрофесионални и тенденциозни, с произволна логика, и често стигащи до открита демагогия".

"Целите на законопроекта са явно други - да се рециклира моделът на одитна институция, обслужваща "силните на деня, да се отстрани сегашната професионална и партийно необвързана тричленна колегия, ръководеща Сметната палата, и да се замени с голяма колегия - партийно обвързана по квоти, без законови гаранции за професионализъм и послушна на управляващото мнозинство", изтъкват в становището си експертите от палатата.

"Такава палата ще бъде крайно удобна за натиск и манипулиране от страна на управляващите в центъра и по места с цел прилагане на принципа: "нашите” хора в палатата ще пазят нашите министри и кметове и ще "мачкат чуждите”, на политическите опоненти. Такава институция очевидно ще изпълнява жалката роля на раздавач на индулгенции за едните, и на наказателна бригада за мръсни поръчки срещу другите", завършва становището.

mediapool.bg