Кламер БГ - Бизнес новини: Сметната палата вече е с нов председател, предложен и подкрепен от БСП и ДПС

Сметната палата вече е с нов председател, предложен и подкрепен от БСП и ДПС

Бизнес

|
Ср, 30 Апр 2014г. 17:51ч.
Сметната палата вече е с нов председател, предложен и подкрепен от БСП и ДПС

Кандидатката за председател на Сметната палата Лидия Руменова, издигната от БСП и ДПС, бе избрана в сряда на поста с гласовете на депутатите от двете партии. ГЕРБ и "Атака" не участваха в гласуването.

Руменова участва в изработването на новия закон за Сметната палата, който бе подменен основно, за да се отвори пътя и за смяна на председателя. Управляващите ревизираха промените в закона, прието при управлението на ГЕРБ и върнаха старата структура на Сметната палата като колективен деветчленен орган с мандат от седем години на всеки член, включително на председателя. Досегашният шеф на палатата Валери Димитров работеше във втория си мандат с двама зам.-председатели.

"Отворен човек съм и мога да работя с всички парламентарни групи, стига интересът ни да е в една посока на усъвършенстване на начина, по който се изразходва общественият ресурс”, каза Лидия Руменова пред НС и благодари за доверието.

"Структурата, дейността на Сметната палата, както са регламентирани от закона, са от компетенцията на колегията. Имам 35 години изключително юридически стаж. Била съм член на Сметната палата, познавам одиторския състав, нормативната база, по която се извършва одитната дейност. Колегиалният орган е оптималното решение за осъществяване на независим одит”, посочи Лидия Руменова, която бе единствен кандидат за поста.

ГЕРБ: Сестринските партии ДПС и "Атака” ще командват парада в Сметната палата

Преди гласуването лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви в кулоарите, че депутатите от групата няма да подкрепят кандидата на БСП и ДПС по принципни причини.

"Сметната палата е поредната институция, която вече няма да съществува. Как може бивша съветничка на Станишев да дойде като институция и да одитира политическите партии", попита той, "забравяйки", че досегашният председател Валери Димитров, преди да оглави палатата, бе депутат от НДСВ и че ненарушима практика досега на всяка партия, която дойде на власт, включително и ГЕРБ, е да слага свои хора начело на независимите по закон институции като например БНБ, Комисията за финансов надзор, НСИ, Сметната палата и др. А тези, които "благосклонно" оставя на постовете, са достатъчно лоялни и към "новата" власт.

"Разпадът в държавата е тотален. В България нищо не е прогнозируемо. Затова и инвеститорите бягат, затова безработицата е с 40 000 повече отколкото им я оставихме, затова инфраструктурните проекти се замразяват, спират се плащания”, констатира Борисов.

Той предупреди още, че на следващите управляващи ще се наложи да направят голяма чистка на назначените през този мандат.

"Започва назначаване на председател бързи и тихо. Сестринските партии ДПС и "Атака” ще командват парада в Сметната палата. Това е кулоарната клюка. Не направихте малката крачка г-жа Руменова да се срещне с парламентарните групи, да каже каква е нейната визия, да търси подкрепата на парламентарните групи”, заяви и Менда Стоянова от ГЕРБ. Тя призова Руменова да опровергае опасенията и да не прави чистки в одитната институция, както и да не изпълнява партийни поръчки.

Руменова: Няма да има квоти при подбора на членове

До 14 дни Лидия Руменова тя трябва да предложи останалите 8 членове на ръководството на Палатата, които ще се избират на партийно-квотен принцип от Народното събрание.

Лидия Руменова заяви пред журналисти, че "няма да има квоти при подбора на членовете на Палатата" или поне никой към момента не е говорил за това с нея.

"Лично аз не съм чула нищо за квоти. Никой не е говорил с мен за квоти. Така че и никой до този момент не е направил опит да ми внуши едно или друго решение по този въпрос. Какво се говори в кулоарите, е въпрос на обитаващите тези кулоари, а аз не съм от тях”, обясни тя.

"Ако не се конституира Сметната палата, просто нищо не може да бъде свършено. Това е много важно. Искам колегите да бъдат основно професионалисти, да бъда сигурна в техните лични качества, да бъда сигурна, че можем да работим в екип. В тази посока, сега ще имам проучване за номинации”, допълни Руменова.

Попитана дали ще предложи свой екип, тя отговори, че не може да каже, тъй като критериите за включване в състава на колегията ще бъдат доста високи.

"Ще бъдат истински професионалисти, а не приравнени или измислени”, посочи тя.

За номинацията си тя разказа: "Работих много активно, всички го знаят, включително с ветото на президента (върху новия закон за Палатата - бел. ред.), се противопоставих. Моята позиция по отношение на колегиалната форма на този орган е от много години. Тя ще остане такава”.

Необходимост от промяна в регистъра за публичните фигури

По отношение на коментара й от трибуната, че има нужда от промяна в регистъра на лицата от публичната длъжност, Руменова посочи: "Не че не са наред, но инструментариумът, с който работи регистърът, и инструментариумът, с който разполага Сметната палата, по отношение на Закона за политическите партии и Изборния кодекс, се нуждае от усъвършенстване и обогатяване по начин, по който информацията, която се публикува, да бъде адресна, точна, да може да бъде проверима. Според мен, но това не значи, че ще бъде решен от мен”, каза още Лидия Руменова.

Междувременно шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС предложи да се създаде Комисия за защита на конкуренцията и потребителите. Това предвижда проектозакон, внесен от него в деловодството на Народното събрание на 29 април.

Предвижда се обединеният орган да има седем членове като председателят има трима заместници, всеки от които отговаря съответно за конкуренцията, за потребителите и за обществените поръчки. В проекта се предлага председателят да се избира от Народното събрание с петгодишен мандат, а по негово предложение се избират отново от парламента членовете на комисията, също за 5 години.

mediapool.bg