Кламер БГ - Бизнес новини: Сметката на Путин за Сочи ще нарасне с още 7 млрд. долара след края на игрите

Сметката на Путин за Сочи ще нарасне с още 7 млрд. долара след края на игрите

Бизнес

|
Пет, 14 Фев 2014г. 18:41ч.
Сметката на Путин за Сочи ще нарасне с още 7 млрд. долара след края на игрите

Рекордните разходи за Зимните олимпийски игри на Владимир Путин ще продължат да растат дълго след като спортистите си заминат у дома и олимпийският огън напусне Сочи. Русия, която вече похарчи 1.53 трилиона рубли (44 млрд. долара) за първото си домакинство на зимна олимпиада, ще трябва да плати поне още 7 млрд. долара през следващите три години само за поддръжка на съоръженията и новата инфраструктура около Сочи. Това са заявили пред агенция Блумбърг двама правителствени представители, участвали в планирането на игрите.

Сумата е около два пъти по-голяма от разходите на Канада за Олимпиадата във Ванкувър през 2010 г.

Никой не знае каква ще е окончателната сметка, тъй като правителството не е решило какво точно ще прави с изградените спортни обекти, обясняват източниците на Блумбърг, които не желаят да бъдат назовани, тъй като бюджетните разговори са конфиденциални.

Владимир Путин заяви, че градът, който получи щедро държавно финансиране, не трябва да разчита, че правителството ще продължи да плаща сметката.

Но на правителството ще му се наложи да изплаща разходите за поддръжката на инфраструктурата и смяната на предназначението на някои обекти поне до 2016 година. Разходите може да стигнат 60-80 млрд. рубли годишно, което е 34 пъти повече, отколкото е предвидено. А те са необходими, за да не повтори Сочи съдбата на Атина и на другите градове, които поеха провеждането на олимпийски игри.

През 2004 г. Гърция хвърли рекордните за времето 11.6 милиарда долара за провеждането на олимпийски игри. Затъналата в криза страна до днес се опитва да намери приложение на Hellenikon - комплекс на територията на бивше летище, застроен с олимпийски съоръжения. Това е най-голямата площ в Европа с изоставени постройки.

От 2007 г., когато Сочи спечели правото да организира олимпийски игри, в града бяха изградени 14 спортни площадки и бяха създадени 19 хиляди хотелски места. Построени бяха 260 километра пътища, 200 километра жп линии, 54 моста и 22 тунела.

Министърът на финансите Антон Силуанов призна, че някои олимпийски обекти ще се нуждаят от държавна помощ, докато други ще могат спокойно да се самоиздържат.

Разходите в руския бюджет за 2014 г. са планирани да бъдат 14 трилиона рубли, като от тях 2.3 млрд. ще бъдат дадени за обекти в Сочи. Това е достатъчно, за да се покрият разходите по комуналната инфраструктура. Дефицитът в бюджета през 2014 г. ще стигне 390 млрд. рубли или 0.5%.

Дори с отчитането на допълнителните разходи, дефицитът в бюджета на Русия ще остане под 1% от БВП. Това е най-ниският дефицит от страните в "голямата осморка" след Германия. Според рейтинговите агенции разходите за провеждането на Олимпиадата едва ли ще се отразят на кредитоспособността на Русия.

Руските чиновници все още се надяват, че благодарение на туристическия поток ще успеят да покрият част от разходите за провеждането на игрите. Но на това едва ли трябва да се разчита.

За Путин и правителството олимпийските игри са проект за оживяване на икономиката на Канказ. Той се надява, че Сочи може да се превърне в нещо подобно на турските курорти, където почиват редовите руснаци.

mediapool.bg