Кламер БГ - Бизнес новини: След 30 ноември влизат в сила квотите за внос от Украйна

След 30 ноември влизат в сила квотите за внос от Украйна

Бизнес

|
Съб, 18 Ноем 2023г. 16:22ч.
След 30 ноември влизат в сила квотите за внос от Украйна

Кирил Вътев, снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев подчерта, че след 30 ноември трябва да влязат в сила квотите за внос от Украйна.

"Украйна официиално не внася у нас слънчоглед, не внася зърно. Има внесен от митнически контрол, ние го знаем колко, знаем къде е. Тая мярка е до 30 ноември, след 30 ноември трябва да влязат квотните механизми за внос. Съвсем наскоро имахме онлайн среща с украинския министър на земеделието и се разбрахме от 30 ноември да му представим от кои продукти какви нужди ще имаме и само толкова да влизат. Реално България не е забранила вноса, а Украйна изпълнява едно обещание да не внася до 30 ноември - тоест, те са си наложили тази забрана", каза той, цитиран от БНР.

По думите му Украйна е изключително силна аграрна страна, произвежда качествена и евтина продукция и вече е на европейския пазар, затова България трябва да реагира адекватно.

"България ще трябва да преструктурира земеделието си, ако има амбицията да остане конкурентна на европейския пазар и да се развива устойчиво", каза още Вътев.

mediapool.bg