Кламер БГ - Бизнес новини: След бала руският пазар отново се превръща в тиква*

След бала руският пазар отново се превръща в тиква*

Бизнес

|
Вт, 18 Март 2014г. 19:19ч.
След бала руският пазар отново се превръща в тиква*

Дълги години Русия се опитва да подобри инвестиционния си имидж и да привлече чужд капитал. За това тя се бореше за по-добро място в рейтинга Doing Business и разработи вътрешен финансов пазар. Тези действия имаха определен успех - след въвеждането на системата за разплащане Euroclear в Русия чуждите купувачи на ОФЗ (облигации от федерален заем или държавни ценни книжа - бел. ред.) рязко се увеличиха.

Конфликтът около Крим и санкциите, обещани от западните лидери, едва ли ще нанесат незабавен и значителен ущърб на руската икономика. Но чуждите инвеститори все едно ще разпродават руски акции и облигации. Кримската криза и санкциите ще им напомнят, че всъщност никога не са искали да влагат пари в Русия, пише в блога FT Alphaville, цитиран от руското онлайн бизнес издание Финмаркет.

Как Русия се включваше в капиталовия пазар

От няколко години Русия се опитва да се "включи" в международния капиталов пазар. От средата на 2012 г. делът на инвеститорите на пазара на държавен дълг нарасна четири пъти. Това е свързано с въвеждането на системата за разплащане Euroclear на пазара на ОФЗ. Което е своего рода еквивалент на отмяната на визите за парите на чуждите инвеститори.

В един определен момент Русия изглаждаше мястото, където без страх могат да се вложат пари и от това да се спечели.

Днес инвеститорите се оказаха между две неприятни положения. САЩ и ЕС могат да въведат финансови санкции, ако ситуацията около Крим се задълбочи. В отговор Русия може да въведе ограничения на придвижването на капитала. В тази ситуация достъпът до финансиране може да бъде закрит. Пазарите очакват най-лошия вариант за развитие на събитията.

Санкциите не са страшни

Като цяло икономиката на Русия е огромна производна на пазара на петрол. Санкциите не могат да нанесат сериозен удар върху Русия, особено ако са енергийни санкции.

Ако руските бюрократи, планирали поглъщането на Крим, бяха наполовина толкова предвидливи, колкото са техните сънародници, които се развеждат в британски съдилища, то на западните институции по замразяването щеше да е трудно да проследяват активите, дори ако санкциите се налагат на индивидуално равнище.

Следващата степен на санкции е забраната за бизнес с някои структури. Такива санкции е трудно да се въведат заради необходимостта от координиране на международно равнище.

Организациите, срещу които ще се приложат санкциите, могат да заведат съдебни дела срещу този, който ги въвежда. Едва ли някой е чувал за банка Mellat. Това е една от най-големите частни ирански банки. Тя успешно оспори санкциите от страна на Великобритания и замразяването на активите й в ЕС.

Преоценката на рисковете е твърде опасно

Санкциите са излишно похабяване на активи. С течение на времето те ставят все по-малко ефективни. Затова правителствата губят много време за заплахи, преди да ги въведат. Което помага за споразумяване с агресора.

Но санкциите напомнят на инвеститорите за някои страхове по отношение на Русия, за които те успяха да забравят.

Реакцията им ще се отрази върху лихвите по кредитите на руските корпорации и на действията на Централната банка в защита на рублата. Това е много тъжно, защото в Русия има интересни компании. Те ще пострадат от рисковете, свързани с политиците на Путин.

Санкциите ще ударят и по европейските компании, особено по тези, които зависят от Русия, за да се развиват.

______________________________

*Иронична алюзия с популярната приказката Пепеляшка. Заглавието е на Финмаркет

mediapool.bg