Кламер БГ - Бизнес новини: Симеон Дянков предложен за член на надзора на руската Внешторгбанк

Симеон Дянков предложен за член на надзора на руската Внешторгбанк

Бизнес

|
Пет, 07 Март 2014г. 12:50ч.
Симеон Дянков предложен за член на надзора на руската Внешторгбанк

Бившият български финансов министър Симеон Дянков може да влезе в Надзорния съвет на руската Внешторгбанк (ВТБ), съобщи руското издание "Комерсант". В четвъртък Съветът на директорите на банката е одобрил списъка с кандидатите на надзора на банката, които трябва да бъдат одобрени от общото събрание на акционерите през юни.

Симеон Дянков е предложен като независим член на надзора на ВТБ. След като напусна поста финансов министър в България, Дянков стана ректор на висшето Руско училище по икономика в Москва.

Съвета напускат министърът на икономиката Алексей Улюкаев и бившият заместник-председател на руската централна банка Генадий Меликян. На тяхно място главният акционер "Росимущество" предлага кандидатурите на заместник-председателя на централната банка Владимир Чистюхин и на Симеон Дянков.

Руската Внешторгбанк (ВТБ) има преобладаващото държавно участие (75.5% от капитала). Тя е втората по големина банка в Русия. В България ВТБ придоби активи чрез дъщерни дружества в БТК, Булгартабак, Корпоративна търговска банка. Впоследствие ВТБ излезе от Булгартабак, като го продаде на офшорни компании.

mediapool.bg