Кламер БГ - Бизнес новини: Северозападният регион в шпагат за еврофинансирането

Северозападният регион в шпагат за еврофинансирането

Бизнес

|
Ср, 29 Ян 2014г. 18:10ч.
Северозападният регион в шпагат за еврофинансирането

Заради партийни битки в БСП, най-бедният регион в Европа – Северозападният, е разпънат за еврофинансирането през новия програмен период 2014-2020 г. Причината е, че ще има два разпределителни центъра на парите. Единият е Видин, откъдето е председателят на парламента Михаил Миков, а другият е Враца, откъдето е зам.-председателят на парламентарната група на БСП Янаки Стоилов критикуващ периодично ръководството на партията.

Това стана ясно при обсъждането на Споразумението за партньорство между ЕС и България в парламентарната комисия по еврофондовете и изслушването на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Видин е регионалният център на Северозападния регион съгласно Закона за регионално развитие и влезе с помощта на Миков за финансиране в градовете от второ ниво по новата оперативна програма "Региони в растеж", без да отговаря на критериите. Включването му сред деветте най-големи града - Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Велико Търново и Благоевград осигури достъп на Видин до повече европейски средства.

Зинаида Златанова не отговори на въпрос на бившия министър на регионалното развитие и настоящ депутат от ГЕРБ Лиляна Павлова на какъв принцип Видин е попаднал във второ ниво. "Докато не бъдат одобрени програмите, нищо не е решено. Не вярвайте на медийни спекулации", посъветва Златанова Павлова.

Добри намерения, но без разчети

В същото време вицепремиерът обясни, че във Враца ще е координационното звено за Северозападния регион, в който пилотно ще се приложи новият модел – интегрирани териториални инвестиции (ИТИ). Това е записано и в Споразумението за партньорство и се подкрепя от Европейската комисия.

Проблемът е, че това засега остава само добро намерение на правителството да подпомогне най-западналия регион, без да е подплатено с нужните документи, проекти и разчети, стана ясно от обясненията на Златанова.

За да се случи ИТИ, трябва да има стратегия за Северозападния регион с ясно разписан план за действие и проектите, които ще се реализират. Нужно е още изрично да бъде определен и финансовият ресурс, който се заделя за това. Към момента нищо от това не е направено, стана ясно от отговорите на Златанова.

"За съжаление трябва да призная, че стратегията за Северозападния регион трябваше да е готова до края на миналата година, но още не е", каза Златанова и не можа да отговори кога ще се случи това.

Депутатите от ГЕРБ се усъмниха, че ИТИ-то за Северозападния регион ще се случи. Павлова предрече "хаос" и "кошмар", ако се реализира в замисления вид, докато бившият министър по еврофондовете и настоящ депутат от ГЕРБ Томислав Дончев го определи като положение "шпагат".

Новите икономически тигри – на конкурентен принцип

Няма да има целенасочена инвестиция за Смолянския регион по новия инструмент "Водено от общността местно развитие" (ВОМР), стана ясно още от отговорите на Златанова.

В първоначалния вариант на споразумението Смолян фигурираше като пилотна община за прилагането на модела, който наподобява на настоящия "Лидер" по Програмата за селските райони.

Причината е, че Европейската комисия е настояла, ако се прилага такъв подход, той да става на конкурентен принцип между всичките 264 общини, обясни Златанова.

Подозренията бяха, че Смолян беше избран заради бившата кметица на града и настоящ депутат от БСП Дора Янкова, която е близка с лидера Сергей Станишев.

Новият инструмент ВОМР цели прилагане на "иновативни интегрирани многосекторни стратегии за местно развитие" с фокус върху балансираното развитие на конкретни под-регионални територии и за намаляване на техните социални, икономически и териториални различия, е записано в Споразумението за партньорство.

Идеята е с помощта на този инструмент да се даде тласък на икономическото развитие на региона като се осигури растеж и заетост.

Бонбони "Народно събрание" за довиждане

Това беше последното заседание на парламентарната комисия, ръководено от Младен Червеняков, който заминава посланик в Черна гора. За довиждане той почерпи с бонбони "Народно събрание". Новият председател на комисията ще бъде Деница Караджова.

Не липсваха шеги и закачки и недоволство от ограничения достъп за въпроси до вицепремиера Златанова.

Заради технически въпроси на Павлова, на които Златанова не можеше да отговори, вицепремиераката й предложи да се яви на конкурс за началник на отдел във ведомството й.

Червеняков репликира, че вижда четирима готови от ГЕРБ да отидат на конкурса и се притесни, че редиците вдясно в парламента ще оредеят.

Томислав Дончев обаче го успокои, че няма да се кандидатира за каквото и да е длъжност на секретарка, счетоводител и т.н.

mediapool.bg