Кламер БГ - Бизнес новини: Сделка с ток ощетила с 2.2 млн. лв. столичното парно

Сделка с ток ощетила с 2.2 млн. лв. столичното парно

Бизнес

|
Пет, 24 Юли 2020г. 17:02ч.
Сделка с ток ощетила с 2.2 млн. лв. столичното парно

"Топлофикация София" е продавачът на електроенергия на занижена с 20 лв. цена на електроенергията в проверяваната вече от енергийния регулатор за борсови манипулации сделка. Това се твърди в сигнал https://aobe.bg/4556-2/

до прокуратурата, разпространен през медиите в петък от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

Той е допълнение към изнесената в началото на седмицата информация от Асоциация свободен енергиен пазар за непазарна сделка, при която на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) е продаден ток на цена от 78 лв./МВч, което е под стойностите и от това купувачът се е облагодетелствал с над 2 млн. лв., а продавачът съответно е ощетен. Според тях сделката е предварително спазарена.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов обяви, че е започнала проверка

https://www.mediapool.bg/nova-proverka-na-energiynata-borsa-za-mashinatsii-news310085.html. Процедурата по събиране на данни, за да се започне евентуално разследване за манипулации обаче е тежка и продължителна.

От АОРБ информират, че продавачът е общинското дружество "Топлофикация София" и от сделката, сключена на 16 юли 2020 г., то е ощетено с 2.2 млн. лв. Кой е купувачът, облагодетелствал се от непазарните цени, работодателите не посочват.

Асоциацията изчислява, че по този начин всеки абонат на столичното парно е ощетен с 5 лева.

"Ощетена е и Столична община като собственик на дружеството – собственик, трайно проявяващ невежество и незаинтересованост какво става в "Топлофикация София", пише още в съобщението на АОБР. В него се допълва, че "всъщност, вредата от подобни сделки е с последствия и за всеки краен потребител на електроенергия – битов и индустриален – на дружества като "Топлофикация София" се осигуряват преференциални цени, които в крайна сметка ние всички плащаме!".

Сделката е сключена в сегмента за двустранна търговия на БНЕБ и е за 110 450 МВтч на цена 78.10 лв./МВтч и срок на доставка октомври, ноември и декември 2020 г.

mediapool.bg