Кламер БГ - Бизнес новини: Сделката между ”Пфайзер” и ”Астра Зенека” пак удари на камък

Сделката между ”Пфайзер” и ”Астра Зенека” пак удари на камък

Бизнес

|
Пет, 02 Май 2014г. 17:43ч.
Сделката между ”Пфайзер” и ”Астра Зенека” пак удари на камък

Бордът на британската компания ”Астра Зенека” отхвърли новата по-голяма оферта на американските си конкуренти "Пфайзер" за изкупуване на акциите. ”Пфайзер” вдигна офертата със 7% на акция до общата сума от 106 милиарда долара. Усилията на американците са да се създаде най-голямата в света фармацевтична група в света.

Според ”Ройтерс” американската компания има за цел да подсили развойното си звено за производство на лекарствени препарати срещу рака. Бордът на "Астра Зенека" обаче обяви, че и новата оферта е отхвърлена, защото смята, че предложение е под стойността на компанията.

"Финансовите условия и други положения в предложението са неадекватни, подценяващи значително "Астра Зенека" и не са основа, на която могат да се започнат (дискусии) с "Пфайзер", се посочва в съобщение на британската компания.

Преди това "Пфайзер" изпрати и писмо до премиера на Великобритания Дейвид Камерън, че възнамерява да построи планирания изследователски център на "Астра Зенека" в Кеймбридж и да остави 20 процента от персонала в изследователската и развойна дейност на Острова.

Така американската компания се опита да разсее страховете за закриване на работни места във Великобритания, ако изкупуването стане факт.

mediapool.bg