Кламер БГ - Бизнес новини: Свободен пазар без енергийна ефективност ще оскъпи тока с 30-40%

Свободен пазар без енергийна ефективност ще оскъпи тока с 30-40%

Бизнес

|
Пон, 24 Март 2014г. 13:12ч.
Свободен пазар без енергийна ефективност ще оскъпи тока с 30-40%

Пълното освобождаване на пазара на електроенергия, което трябва да стане факт през 2015 г., ще доведе до повишаване на цената на тока за битовите потребители с 30-40 процента, ако не се предприемат мерки за енергийна ефективност. Това становище изразиха енергийни експерти по време на дискусия, посветена на проблемите в отрасъла. Според тях правителството трябва да стимулира производството на малки количества енергия за собствени нужди на предприятията и жилищата, а не да залага на мегапроекти и централизираното производство на електроенергия.

В момента цената на тока за бита е под себестойността й и разликата се компенсира от стопанските потребители, които ако излязат от регулирания пазар вече няма да има кой да покрива разликата и това ще доведе до поскъпването, коментира доц. Валентин Колев от Българската федерация Енергетици към КНСБ, който е и преподавател в Техническия университет, София, а за кратко беше директор на "Електроенергийния системен оператор".

В момента енергията "изтича" и ако не се вземат мерки за енергийна ефективност, либерализацията на пазара ще доведе до рязък скок в цената на тока, смята и Андрей Бъчваров, председател на Асоциацията по биомаса и на Асоциация за енергийна ефективност..

Един от големите проблеми за случващото се в момента в енергетиката е антиевропейското говорене на управляващите, смята Меглена Русенова, председател на Българската фотоволтаична асоциация. Тя припомни, че Европейският съюз още преди десет години е решил, че ще се насърчават със субсидии възобновяемите енергийни източници.

"Това е и политиката на българското правителство и тя не би могла да бъде друга. По тази причина, спекулирането с говоренето дали възобновяемите източници струват скъпо или не, дали са конкурентни или не, не е състоятелно. Това е въпрос на енергийна независимост на всяко едно домакинство, защото ако днес няма пречки в законодателство всеки да има по два соларни панела или производствените малки и средни предприятия да имат добра регулация и нямат административни пречки да постигнат енергийна независимост, слагайки панели на покривите, щяхме да имаме друга структура на потреблението и цената”, посочи Русенова.

"Това е пътят за намаляване на намаляване на сметките за електрическа енергия на домакинствата, когато ти си енергийно независим, когато държавата не ти слага допълнителни такси и допълнителни ограничения затова сам да станеш независим и да сложиш на покрива си няколко панела. За съжаление, в момента в България сме свидетели на точно обратното – на антиевропейска политика в енергетиката. Фактът, че се ограничава производството от слънчеви и вятърни централи през последните дни до 40% от нашия капацитет”, каза още Русенова.

В момента България е енергийно най-зависимата държава в ЕС от внос на руски газ, а зависимостта е и най-скъпа, добави тя и настоя за либерализиране на енергийния пазар като на него да действат балансиращи групи и отпускане на енергийни помощи за социално слаби семейства.

Най-големият проблем на България е корупцията, коментира евродепутатът Антония Първанова и допълни, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР" оказва политически натиск за защита на определени интереси.

mediapool.bg