Кламер БГ - Бизнес новини: Световната банка смята, че мерките срещу търговските вериги ще навредят на пазара

Световната банка смята, че мерките срещу търговските вериги ще навредят на пазара

Бизнес

|
Четв, 08 Май 2014г. 19:22ч.
Световната банка смята, че мерките срещу търговските вериги ще навредят на пазара

Моделът за борба с нелоялните търговски практики в България чрез промени в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) и въвеждане на понятието "значителна пазарна сила” е рисков и може да навреди на българския пазар. Този извод прави доклад на Световната банка по повод внесените от депутатите от БСП Корнелия Нинова и Румен Гечев законови поправки, които би трябвало да ограничат лошите практики в търговските вериги у нас, но бизнесът смята, че ще доведат до вдигане на цените на стоките и всъщност ще навредят на потребителите.

Общите изводи в доклада, изготвен по поръчка на българското правителство, са, че предложените законови поправки може да доведат до несигурност на пазара и да претоваряг Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и да е вреден, а не градивен.

Според експертите на банката въвеждането на понятието "значителна пазарна сила” е не само уникален подход в Европа, но е и много вероятно значително да затрудни КЗК от гледна точка на капацитет и ресурси. В доклада се посочва, че "изместването на фокуса на органа по защита на конкуренцията от антитръстовите му функции може да даде обратен резултат”.

Въз основа на анализа експертите на Световната банка предлагат шест варианта за борба с нелоялните търговски практики, които са "по-уместни” от предлаганите от Нинова и Гечев мерки. Сред тях са използването на търговското законодателство и съда, британският модел с Кодекс за поведение и приемане на национално законодателство в съответствие с разглежданите правила на ниво Европейски съюз относно нелоялни търговски практики.

Според доклада "използването на търговските съдилища за справяне с нелоялни търговски практики е най-приложим и ефективен вариант за България.” В анализа се казва „...търговското право е предназначено точно за спорове между страни по нарушаване на договор или непочтени търговски взаимоотношения. За сравнение, конкурентната политика е насочена преди всичко към мерки спрямо поведения, които влияят на целия пазар – а не на няколко пазарни участници....Освен това, прилагането на мерки, съгласно конкурентната политика, се основава на доказателства за нанесена вреда на потребител или на цялостното икономическо благосъстояние”.

Изводът на експертите на банката е, че "изборът да се набележат мерки в отговор на нелоялните търговски практики в рамките на конкурентната политика не е очевиден и е обвързан с рискове". "Трудно е да се подкрепят аргументи в полза на решение в рамките на конкурентната политика при положение, че не са ясни последиците на предложените защитни мерки върху благосъстоянието на потребителя”, смятат анализаторите на Световната банка

"Изводите на експертите на Световната банка до голяма степен съвпадат с нашето становище, че предложените промени в ЗЗК са рискови и могат да доведат до много негативни последици за българския пазар", коментира доклада изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев. Той припомни, че според неговата организация поправките ще доведат до повишаване на цените на стоките за българските потребители и ще навредят силно на малките и средните български производители.

mediapool.bg