Кламер БГ - Бизнес новини: Санкциите на общините по "Околна среда" са намалени тройно

Санкциите на общините по "Околна среда" са намалени тройно

Бизнес

|
Пет, 30 Май 2014г. 18:05ч.
Санкциите на общините по "Околна среда" са намалени тройно

Финансовите корекции за нарушения по обществените поръчки по оперативна програма "Околна среда" са намалени тройно спрямо първоначално обявените 180 млн. лв. на 87 общини. Финалната позиция на България ще е за налагане на финансови корекции по десетина най-тежки случая на общините, както и плоска финансова корекция (тоест поемана от бюджета) от 4.4 млн. лв. за изчистване на системна грешка при одобряване на финалните суми за плащане (става въпрос за верифицираните разходи). Това научи Mediapool от източници от финансовото министерство, което ще има финалната дума.

Окончателното решение кои общини точно ще понесат удара и на каква стойност ще са наложените им финансови корекции се очаква да бъде взето следващата седмица. Все още всички общини не са получили отговори от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на подадените от тях възражения, установи проверка на Mediapool.

Крайното решение дали Европейската комисия ще пусне временно спрените плащания по ОПОС се очаква да бъде взето в края на юни, съобщиха източници от правителството пред Mediapool.

Първоначалните прогнози са били за размразяване на средствата, но сега това не е много сигурно заради позицията на България по изграждането на газопровода "Южен поток". В сряда председателят на Еврокомисията Жозе Барозу предупреди премиера Пламен Орешарски, че Брюксел ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за "Южен поток".

Отменени, намалени и потвърдени санкции

След като през април стана ясно, че са санкционирани 87 общини с общо 180 млн. лв., местната власт подаде възражения пред управляващия орган на ОПОС. Така част от тях са били уважени и на едни общини финансовите корекции са намалени, други отменени, а трети са останали в сила.

Най-голямата финансова корекция, наложена на Костинброд за 23.7 млн. лв., е отменена, казаха от общината пред Mediapool.

Отменени са и две от корекциите на община Габрово за над 3 млн. лв., а за третата все още няма отговор. Първоначално общо наложените санкции на Габрово бяха за 12 млн. лв., припомниха от кметството.

Община Мездра все още не е получила отговор от МОСВ на подадените възражения.

На Столичната община е потвърдена едната санкция от 1.7 млн. лв. за изграденото депо, а за другите две за строителния надзор и за инсталациите за компостиране все още няма отговор. "Категорично ще обжалваме пред съда наложената финансова корекция за изграденото депо", казаха от Столичната община пред Mediapool.

На Враца също е отменена една финансова корекция – за пречиствателната станция, а по другите две за водния цикъл все още не са получили отговор от МОСВ, заявиха от общината пред Mediapool.

На повечето места строителните дейности по водните обекти и депата продължават, показа проверката на Mediapool. Има обаче временно замразени. Това е предимно в общините, които имат финансови затруднения и не могат да плащат на строители.

В очакване на среща с финансовия министър

Кметовете чакат с нетърпение среща с вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова и с финансовия министър Петър Чобанов, на която да бъде решено как ще продължи изпълнението на договорите по ОПОС и каква финансова помощ ще окаже държавата, докато Брюксел вземе решение за пускането на парите.

Такава среща е трябвало да има веднага след Гергьовден. Уговорката е била за 8-10 май, по думите на председателя на Националното сдружение на общините Тодор Попов, но е била отложена, без да бъде насрочена нова дата. В момента чакаме дата, каза Попов пред Mediapool преди дни.

Кметове тайно се надяват част от външния дълг, който ще бъде емитиран всеки момент, да бъде отпуснат за плащания по ОПОС.

Финансовото министерство спря плащанията по ОПОС с пари от бюджета от началото на март заради дупката от 1.2 млрд. лв. и неяснотата кога ще бъдат възстановени плащанията от Брюксел. Позицията на финансовия министър Петър Чобанов е, че държавата няма да възстанови плащанията към общините, преди Европейската комисия да направи това.

Драстично разминаване между МОСВ и финансовото министерство

Допълнителен проблем е драстичното разминаване за допуснатите нарушения по ОПОС между позициите на МОСВ и Министерството на финансите, което ще има крайната дума, сочат данните, с които Mediapool разполага.

Управляващият орган на ОПОС е предложил от 239 проверени договора на 72 да бъдат наложени финансови корекции заради допуснати нарушения по петте вида, посочени от Еврокомисията – смесване на критерии при възлагане, намаляване на сроковете за подаване на оферти, ограничителни изисквания, неправомерно третиране и неясна методика на оценяване. За тези случаи са предложени общо 47 млн. лв. финансови корекции.

За 77 договора са наложени други финансови корекции общо за 100 млн. лв. Според агенция "Одит на средствата от ЕС" (ОСЕС), която е на подчинение на финансовото министерство, за тях не би следвало да се налагат финансови санкции, защото не са в обхвата на проверката, поискана от Еврокомисията. Освен това според ОСЕС тези финансови корекции не са били подкрепени със задълбочени проверки и това би могло да доведе до непропорционално санкциониране на общините.

ОСЕС са направили повторна проверка на 54 договора, от които за 16 са потвърдили констатациите на управляващия орган на ОПОС. При осем случая имат разминаване, а при 12 санкциите не са определени правилно, смята ОСЕС.

Въпреки че бившият министър на екологията и настоящ евродепутат Искра Михайлова обеща да публикува списъка с наложените санкции на общините, това все още не е факт. Напротив, МОСВ продължава да мълчи и няма диалог с местната власт, твърдят кметовете.

mediapool.bg