Кламер БГ - Бизнес новини: Санирането с европари тръгна с две сгради в София, още 180 догодина

Санирането с европари тръгна с две сгради в София, още 180 догодина

Бизнес

|
Четв, 24 Апр 2014г. 17:27ч.
Санирането с европари тръгна с две сгради в София, още 180 догодина

С над двегодишно закъснение обновяването на жилищните блокове тръгна с две сгради в София, а още 180 ще бъдат санирани догодина. Това стана ясно от съобщение на Министерството на регионалното развитие (МРР).

Дълго чаканата обществена поръчка за саниране на 180 сгради е с прогнозна стойност над 46.6 млн. лв. Тя е разделена на седем позиции – по една за всеки планов район плюс София. Предвижда се за една позиция да бъдат избрани няколко изпълнители, като за целта ще бъде подписано рамково споразумение, става ясно от публикуваната обява.

Принципно Еврокомисията е против възлагането на строителни дейности чрез рамкови споразумения. Това стана ясно при изпълнението на водния цикъл на Сливен, когато Йордан Лечков реши да приложи този иновативен подход в строителството, но Брюксел отказа да одобри парите и рамковият договор беше развален.

Не е искано становище на Еврокомисията дали рамково споразумение е допустимо при санирането на сгради, казаха от регионалното министерство пред Mediapool. Оттам не очакват да имат проблем, защото двата случая са коренно различни. При санирането има количествено-стойностни сметки за всяка сграда, обясниха от МРР.

Крайният срок за подаване на офертите е 5 юни. Фирмите могат да кандидатстват по една или няколко обособени позиции. Победителите ще бъдат избрани по най-ниска цена. Крайният срок за обновяването на 180-те жилищни блока в цялата страна е 31 октомври 2015 г., става ясно от обществената поръчка.

Близо една трета от блоковете ще бъдат санирани в София

Най-много жилищни блокове – 56, ще бъдат обновени в София.

В ход е санирането на две жилищни сгради. Едната е блок 10 на ул. "Чарлз Дарвин" 3 в район "Изгрев", а другата е блок 17 в жк. "Захарна фабрика" на район "Илинден". Сградите трябва да бъдат обновени за 120 дни.

Изпълнител на строителните дейности е "Билдинг компани", която е собственост на бившия общински съветник от ДПС в община Гърмен Бисер Узунов. Договорът с него е за 250 192 лв. с ДДС.

Компанията му ще направи топлинно изолиране на външните стени на двете сгради в столицата и ще подмени дограмата. Ще бъде направено топлинно изолиране на покрива, пода, ще се подменят и тръбите за топлата вода.

За останалите 54 сгради в София тепърва предстои да бъде избран изпълнителят. Прогнозната стойност на поръчката е 14 млн. лв., като санирането за тях най-вероятно ще започне догодина.

В най-западналия регион обновяват само осем сгради

Най-малко сгради ще бъдат санирани в най-бедния регион на ЕС – Северозападният, показва обществената поръчка. Там е планирано да бъдат обновени осем жилищни сгради, като прогнозната стойност е за 2.16 млн. лв. Сградите са във Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Плевен, Лом.

Най-много жилищни блокове ще бъдат обновени в Южен централен район – 39, като прогнозната стойност е над 10 млн. лв. В този район са включени градовете Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Хасково, Велинград, Карлово и Панагюрище.

В останалите четири района ще бъдат обновени по около двайсетина жилищни блока.

В Северен централен район са предвидени 17 сгради във Велико Търново, Габрово, Разград, Русе, Силистра, Свищов. Прогнозната стойност на поръчката е 4.33 млн. лв.

В Североизточния район са заложени 21 блока във Варна, Добрич, Търговище, Шумен. Прогнозната стойност на поръчката е 5.3 млн. лв.

В Югозападния район е планирано обновлението на 21 сгради в Благоевград, Дупница, Гоце Делчев, Кюстендил, Перник; Петрич. Прогнозната стойност на поръчката е 5.3 млн. лв.

В Югоизточния район ще бъдат санирани 20 сгради в Бургас, Сливен, Стара Загора, Ямбол, Казанлък. Прогнозната стойност на поръчката е 5.2 млн. лв.

Двойно по-голям интерес спрямо бюджета

Интересът към програмата за обновяване на жилищни сгради с европейски пари значително надхвърли възможностите й. Подадените заявления за интерес са около 400, докато според тръжните условия ще бъдат обновени около 180 сгради.

Одобрените блокове, за които не стигат парите по този проект, ще бъдат прехвърлени за финансиране със средства по "Региони в растеж". По новата оперативна програма бюджетът за енергийна ефективност е увеличен седем пъти спрямо изминалия програмен период и средствата са около 360 млн. лв. до 2020 г.

Бюджетът на настоящия проект за обновяване на домовете е 50 млн. лв., като средствата идват от оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. Изпълнението на проекта върви изключително мудно и тромаво, защото всяко правителство, което дойде на власт, задължително сменя правилата.

В началото на март домоуправители дори се заканиха да протестират на жълтите павета, защото повече от година парите на хората стоят блокирани в Корпоративна търговска банка, която обслужва проекта.

mediapool.bg