Кламер БГ - Бизнес новини: САЩ откриха най-голямата в света слънчева електроцентрала

САЩ откриха най-голямата в света слънчева електроцентрала

Бизнес

|
Пет, 14 Фев 2014г. 12:10ч.
САЩ откриха най-голямата в света слънчева електроцентрала

Най-голямата в света слънчева електроцентрала беше открита по границата на американските щати Калифорния и Невада, предаде Асошиейтед прес.

На церемонията по откриването на централата Айванпа присъства американският министър на енергетиката Ърнест Мониз. Според него предприятието е блестящ пример, че САЩ се превръщат в лидер в "слънчевата" енергетика. Той припомни, че "зелените" енергии създават работни места, намаляват парниковите емисии и насърчават иновациите.

Слънчевата централа се простира на 13 квадратни километра федерални земи в близост до град Прим, щата Невада. Комплексът е на стойност 2,2 милиарда долара и се състои от три генериращи енергия блока. Собственост е на компаниите Ен Ар Джи Енърджи, Гугъл и Брайтсорс енърджи и може да произвежда близо 400 мегавата, достатъчно, за да захрани 140 000 домове.

В комплекса има 350 000 огледала с размерите на гаражна врата. Те се контролират чрез компютър и отразяват слънчевата светлина към бойлери, разположени на 140-метрови кули. Слънчевата енергия се използва за загряване на вода в тръбите на бойлерите и за производството на пара, която кара турбините да произвеждат електричество.

Комплексът е на 75 километра от Лас Вегас и се вижда от междущатската магистрала 15. Оттам централата изглежда като огромно езеро над пустинята. В действителност централата е построена на мястото на пресъхналото корито на езеро, където почти цяла година грее слънце.

Гугъл инвестира в проекта 168 милиона долара, а Брайтсорс инвестира 1,6 милиарда под формата на гарантирани от министерството на енергетиката заеми.

По данни на министерството на енергетиката "слънчевата" енергийна промишленост осигурява работа на над 140 000 американци в около 6100 компании. Работните места в сектора са нараснали с близо 20 процента от есента на 2012 г.

Производството на един мегават час енергия в слънчева централа струва 261 долара, докато в конвенционални централи струва 100 долара, сочат данни от 2011 г. Но тези данни не взимат предвид такива инициативи като щатски или федерални данъчни кредити, които могат да повлияят на цената.

Природозажитници са обезпокоени обаче от това, че десетки птици са намерени мъртви в пределите на комплекса Айванпа след сблъсък с огледалата.

mediapool.bg