Кламер БГ - Бизнес новини: Рязък спад на чуждите инвестиции през февруари спрямо година по-рано

Рязък спад на чуждите инвестиции през февруари спрямо година по-рано

Бизнес

|
Пон, 14 Апр 2014г. 15:54ч.
Рязък спад на чуждите инвестиции през февруари спрямо година по-рано

През февруари преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в страната възлизат на 41.3 млн. евро. Сумата е със 72.9% по-малка от инвестициите, влезли в страната през февруари 2013 г. Размерът им е и с 43.27% по-малък от ревизираните в посока нагоре инвестиции за 72.8 млн. евро за януари.

Така от началото на годината ПЧИ възлизат на 114.1 млн. лв, сочат предварителните данни от статистиката на Българската народна банка (БНБ) за състоянието на платежния баланс за първите два месеца на 2014 г.

Тенденцията за понижение на показателя остава, тъй като спрямо януари-февруари 2013 г. той се свива с 48.9%, или със 109.2 млн. лв., коментира данните Инвестор.бг.

Инвестициите са далеч от рекордните предкризисни равнища, но предстои да стане ясно как ще се отрази изтеглянето от страната на две големи компании, обявено в края на февруари.

Тогава "Видеолукс Холдинг“ - собственикът на веригата за техника „Технополис“ - подписа предварителен договор за покупката на българското поделение на германската верига Praktiker. Другият инвеститор, който продава, е белгийската верига за търговия на дребно с хранителни продукти Delhaize Group. Kомпанията съобщи, че ще се раздели с веригата "Пикадили". Впоследствие стана ясно, че Delhaize продава бизнеса си и в Босна и Херцеговина и обмисля да излезе и от Румъния.

Сред най-големите инвеститори от началото на годината лидер е Холандия с инвестиции от 48.7 млн. евро. След нея са компаниите, регистрирани в Британските вирджински острови (офшорна зона) с 18.6 млн. евро. Най-големите нетни отрицателни потоци за периода са към Франция - 6.5 млн. евро, показва още статистиката на БНБ.

През миналата седмица председателят на УС на Френско-българската търговска камара Стефан Дьолае разкри, че Франция възнамерява да удвои инвестициите си в България, които по негова информация до момента са за около 1 млрд. евро. По думите му френските компании желаят все повече да инвестират в нашата страна и не се оплакват от корупция.

Същевременно обаче един френски инвеститор е на път да напусне страната ни. Най-голямата европейска верига от типа "направи си сам“, британската Kingfisher, има намерение да придобие конкурента си Mr. Bricolage, а с това и франчайз бизнеса й, част от който са магазините на веригата в България, стана ясно в началото на април.

В абсолютно изражение през февруари финансовата сметка, която включва преките и портфейлните инвестиции, е на дефицит от 169.5 млн. евро спрямо дефицита от 121.9 млн. евро, регистриран през февруари 2013 г. За първите два месеца на годината финансовата сметка се е свила до отрицателните 606 млн. евро при дефицит по перото от 1.212 млрд. евро за същия период на миналата година.

През първите два месеца на 2014 г. постъпленията от чужди туристи в страната се увеличават с малко над 3% на годишна база до 219.9 млн. евро. За сравнение – през януари-февруари 2013 г. приходите от чужди туристи са били 213.4 млн. евро.

През разглежданите месеци сумите, които българските туристи са похарчили при пътуванията си в чужбина, растат с 9,4% до 147.6 млн. евро. За пътуванията си през същия период на 2013 г. сме похарчили 134.5 млн. евро.

mediapool.bg