Кламер БГ - Бизнес новини: Ръст от 40-60% на сметката за парно в София при плащане на кубатура

Ръст от 40-60% на сметката за парно в София при плащане на кубатура

Бизнес

|
Вт, 18 Фев 2014г. 16:53ч.
Ръст от 40-60% на сметката за парно в София при плащане на кубатура

Между 40 и 60 процента ще се повишат сметките за парно, ако домакинствата в София, ползващи централно отопление, решат да преминат от сегашното плащане според показанията на топломерите им към измерване на отоплението по обем на жилището или както е станало по-популярно - на кубатура или на квадратура. Това сочат сравнителни анализи на потреблението в двата случая на реални клиенти на топлинния счетоводител "Техем", който има най-голям дял на пазара у нас.

Фирмата за дялово разпределение дава два примера за сгради в столичните квартали "Люлин (графика 1) и "Хиподрума" (графика 2), каквито са масовите клиенти в София.

Изчисленията са показани в лева и са за един отоплителен сезон отопление и топла вода. Данните са реални и отразяват индивидуалното ползване от последния завършен отоплителен сезон 2012/2013, цената на енергията е настоящата.

В първата разгледана сграда в графика 1 има 23 апартамента с три различни вида големина на жилищата, в които всички клиенти ползват отопление. При отчет на уредите ап. 5 и ап. 17 плащат най-високи сметки, заради най-високо потребление, ако обаче минат на кубатура биха платили почти на половина по-малко, защото сметките им ще се поемат от съседите, които до момента са пестили и плащали според потреблението си.

Именно клиентите, които пестят заради икономически или други причини, ще бъдат най-ощетени от една такава промяна в системата на отчитане, посочват от "Техем". Ап. 13 и ап. 16, които до момента са плащали 134 лева на сезон, сега ще дължат на топлофикационното дружество по 424 лева за отопление и топла вода. Още по-драстична е разликата при апартаменти 6, 9 и 21, на които чрез дяловото разпределение отоплителният сезон е струвал 194 лева, а при изчисление на кубатура биха дължали 611 лева. Общо с 43.9% по-скъпо ще плащат всички клиенти в тази сграда, разпределяйки на обем.

Примерът във графика 2 е сграда с 24 апартамента с еднаква квадратура. Видно от изчисленията клиентите ще заплащат една и съща по размер сметка, независимо от това дали ползват или дали искат да пестят. При системата на дялово разпределение 23 от общо 24 апартамента заплащат по-ниски сметки, сравнено с плащане на кубатура. Най-ощетени отново ще бъдат хората, които пестят или не ползват отопление. Апартаменти 19 и 20, за които миналия отоплителен сезон е струвал 190 лева, при изчисление на обем биха дължали 915 лева. Точно толкова ще дължат и имоти 6 и 21, които до момента са плащали над 2 пъти по-малко. Общо с 63,5% по-скъпо ще плащат всички клиенти в тази сграда в Люлин, разпределяйки енергията на кубатура.

"Техем" припомня, че Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство предложи на парламентарната енергийна комисия седем предложения за промени в Закона за енергетиката, които ще подобрят услугата дялово разпределение и ще гарантират защитата на интереса на потребителите.

И в момента е възможно топлофикационните дружества, регистрирани като топлинни счетоводители, да разпределят енергията на клиентите си според индивидуалното им ползване, но премахването на дяловото разпределение и преминаването на кубатура в крайна сметка означава връщане на едно монополно състояние, посочва асоциацията. В момента позицията и ролята на топлинния счетоводител е да бъде контролно звено, да бъде на страната на клиентите и да бъде гарант за точността верността на разпределението, допълват фирмите за дялово разпределение на топлоенергията.

mediapool.bg