Кламер БГ - Бизнес новини: Руснаците ще предпочетат Сочи и Крим пред българското Черноморие това лято

Руснаците ще предпочетат Сочи и Крим пред българското Черноморие това лято

Бизнес

|
Четв, 22 Май 2014г. 14:32ч.
Руснаците ще предпочетат Сочи и Крим пред българското Черноморие това лято

Сочи и Крим, който беше анексиран от Русия през март, се очаква да привлекат повече руски туристи, отколкото българското Черноморие. Това сочи анализът на компанията за ваканционни имоти "Грийн Лайф", която работи на руския пазар.

"Стабилността на туристическите потоци в страната за сезон 2014 все още е под въпрос, а очакванията за изключително силно лято вероятно няма да се оправдаят", коментира Илиян Маринов, мениджър маркетинг и продажби в компанията.

Той посочи, че след зимните олимпийски игри в Сочи на пазара остава огромна леглова база и руснаците на местно ниво имат амбициите да я напълнят в активния сезон. Сочи е активно промотирана дестинация и значителна част от руската администрация ще изпрати служителите си там в периода юли-август, посочи Маринов. Според него Сочи и допълнителното стимулиране на Крим са причините, които биха повлияли на потока на руски туристи към българското Черноморие това лято.

"Грийн лайф" отчитат запитвания от нови за тях пазари като Литва, Латвия, Естония и Унгария. Въпреки това руснаците и българите остават най-изявените потребители на затворените комплекси, насочени към млади семейства. Техният дял е сравнително равен, а в активния сезон юли-август капацитетът ще бъде оптимално зает. Септември ще е месецът, който, освен с цена, ще бъде атрактивен и с интересни пакети, предлагащи разнообразни допълнителни услуги и дейности към стандартната почивка.

Българските туристи остават на морето средно между 5 и 7 дни, като отделят бюджет за продукт с по-високо качество между 1000 и 1500 лв. за семеен отдих с деца.

Почивката на чужденците от съседни страни е между 7 и 10 дни, докато руснаците остават най-дълго на родното море - между 19 и 21 дни, сочат данните на "Грийн лайф". Средната стойност на пакета за чужденци е по-висока от тази на българите заради самолетните билети и повечето включени услуги, сочат данните на "Грийн лайф".

"Наблюдава се тенденция към промяна в структурата на търсене на туристическия продукт" коментира Илиян Маринов. Според него традиционната all inclusive форма вече не е най-атрактивната. Все повече са туристите, които държат да запазят правото сами да управляват своето време през летния отдих. Предоставянето само на закуска и вечеря позволява целият ден да бъде свободно прекаран според индивидуалните очаквания и желания.

Чужденците предпочитат да разнообразят допълнително престоя си с екскурзии до вътрешността на страната ни, по поречието на Ропотамо, Странджа, Несебър. Посещават различни природни забележителности, а някои от тях използват близостта до Турция, за да посетят и Истанбул.

Единствено гъвкавото поведение на представителите на туристическия сектор и доброто познаване на туристите и техните изисквания ще гарантират сравнително успешен сезон, смятат в "Грийн лайф".

mediapool.bg