Кламер БГ - Бизнес новини: Руско-българската междуправителствена комисия отложена за юли

Руско-българската междуправителствена комисия отложена за юли

Бизнес

|
Четв, 15 Май 2014г. 19:36ч.
Руско-българската междуправителствена комисия отложена за юли

България и Русия са се разбрали заседанието на смесената междуправителствена комисия да не се състои през юни в Москва, като България е предложила това да стане през юли в София, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на среща с представители на българския бизнес в четвъртък в София.

Първоначалните очаквания и информации бяха, че ще има междуправителствено българо-руско заседание на 7 и 8 април в София, но то тихомълком бе отменено в разгара на украинската криза и предприеманите заради действията на Москва в Крим санкции срещу Русия.

Очакваме потвърждение от руска страна, каза Стойнов, който обясни, че промяната във времето и мястото била по негово искане, за да може паралелно да се организира и бизнес форум, на който конкретни бизнесмени да дойдат за среща с български предприемачи.

Пред бизнеса Стойнев коментира, че неговото лично мнение било, че българската енергетика трябва да остане държавна. Тя е част от националната ни сигурност и не е за продан, но тя се нуждае от много инвестиции, обясни министърът.

Той допълни, че в четвъртък се е срещнал с представител на Европейската инвестиционна банка за начина на финансиране и евентуално желание на банката за участие в изграждането на интеконекторната връзка с Гърция. За газовата връзка с Турция припомни, че има подписан меморандум, предстои да се направи технико-икономически анализ, а от турска страна вече са започнали геоложки проучвания на трасето. Вероятността този проект да се реализира съвсем скоро е голяма, посочи Стойнев.

Кризата в Украйна показва, че страната ни трябва да има сигурност на доставките на природен газ, отбеляза той и обясни, че затова проектът "Южен поток" е приоритетен и ще се реализира, докато сегашното правителство е на власт. По думите на Стойнев евентуално още от лятото трябва да започне строителството както на морската, така и за сухоземната част на проекта. За наземния участък у нас обаче все още не е обявен изпълнителят, въпреки че от повече от месец в енергийните среди знаят, че това ще е руската "Стройтрансгаз" в консорциум с пет български компании, сред които и такива свързани с депутата на ДПС и неуспял кандидат да оглави ДАНС Делян Пеевски.

mediapool.bg