Кламер БГ - Бизнес новини: Руски оператор ще замени Visa и MasterCard, ако те се изтеглят

Руски оператор ще замени Visa и MasterCard, ако те се изтеглят

Бизнес

|
Ср, 14 Май 2014г. 19:31ч.
Руски оператор ще замени Visa и MasterCard, ако те се изтеглят

Русия ще намери заместник на Visa и MasterCard, ако тези платежни системи откажат да работят в Русия. Това е заявил министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в интервю за Блумбърг.

"Ще има заместител. И Visa, и MasterCard вече са притеснени, че ще загубят нашия пазар", твърди Лавров. Всичко това са виртуални пари, виртуални транзакции, а всичко виртуално може да бъде възпроизведено, още повече сега, когато и в Русия, и в други страни има много специалисти, които знаят как работи това", уверява министърът.

По думите му санкциите са "основани на желанието да се отмъсти, което винаги е много лошо, много непрофесионално".

В края на март международните платежни системи Visa и MasterCard прекратиха обслужването на четири руски банки, собствениците на които - "приятели на Путин" – братята Ротенберг и Юрий Ковалчук – бяха включени в списъците за санкции от страна на САЩ.

По-късно президентът Владимир Путин излезе с инициативата за създаване в страната на национална платежна система, независима от "външнополитическата обстановка в момента". Руският министър-председател Дмитрий Медведев заяви тази седмица в Думата, че действията на Visa и MasterCard "не трябва да останат безнаказани".

В края на април държавната Дума на второ и трето четене прие поправки в закона "За националната платежна система", насочени към осигуряването на непрекъснатост на работата с банковите карти и създаване на национална платежна система (НПС). Идеята на руските депутати е операторите на платежна система да бъдат задължени да осигурят непрекъсната работа на платежната система според правила, установени от Банката на Русия. Трябва също да се осигури и непрекъснатост на услугите от платежната инфраструктура към участниците в системата.

Така от 1 юли в случай на прекратяване или спиране едностранно на услугите от платежната инфраструктура на който и да е участник в платежната система и неговите клиенти, Банката на Русия ще глобява "оператор на национално значима платежна система" със сумата до 10 млн. рубли на ден.

За гарантиране, че глобите ще бъдат изплащани от операторите на платежните системи, те трябва да депозират в сметките на руската ЦБ по един милиард евро, в качеството на обезпечителен депозит. Годишната печалба на Visa и MasterCard в Русия е в пъти по-малка и достига нива от 100-150 млн. долара. Техните представители вече заявиха, че двете системи могат да излязат от Русия.

mediapool.bg