Кламер БГ - Бизнес новини: Руски олигарх купува петролния бизнес на германската RWE за 5.1 млрд. долара

Руски олигарх купува петролния бизнес на германската RWE за 5.1 млрд. долара

Бизнес

|
Пон, 17 Март 2014г. 14:18ч.
Руски олигарх купува петролния бизнес на германската RWE за 5.1 млрд. долара

Германският енергиен концерн RWE обяви в неделя, че принципно се е договорил за продажбата на своя петролен и газов бизнес. Купувач е компанията L1 Energy, част от холдинга "Алфа груп", собственост на руския олигарх Михаил Фридман. Цената е 5.1 млрд. евро, предадоха информационните агенции в понеделник.

Сделката за RWE Dea може да се окаже най-голямата задгранична покупка, извършена от руския бизнес за цялата му история, смятат анализаторите.

В рамките на продажбата, която все още е на етап обсъждане, цената на самата RWE Dea е 4.5 млрд евро, а купувачът ще поеме и 600 млн. евро задължения.

RWE смята, че окончателното споразумение за продажбата на RWE Dea ще бъде изготвено в най-близко време. То трябва да бъде одобрено от съвета на директорите на RWE и от регулаторните органи.

RWE, която се сблъска в последните години с намаляване на печалбата, преди година обяви, че възнамерява да продаде Dea, за да намали задлъжнялостта си и да поправи капитализацията си.

Интерес към газовия и петролния бизнес на RWE изрази компанията Wintershall AG, дъщерна на концерна BASF, и консорциумът на американската инвестиционна компания Kohlberg Kravis Roberts & Co с кувейтския държавен фонд Kuwait Petroleum Corp.

Обемът на добива на Dea през 2012 година стигна 31млн. барела петролен еквивалент (84 хил. барела в денонощие или почти 4.5 млн. тона).

RWE Dea има сондажи в Германия, Великобритания, Норвегия, Египет и Дания. Проучвания се извършват в Алжир, Ирландия, Либия, Мавритания, Полша, Тринидад и Тобаго, Туркмения. Компанията управлява газохранилищата в Германия. В нея са заети 1300 души.

RWE AG е втората по големина германска енергийна компания след E.ON. Миналата година тя генерира загуби за първи път от образуването на Федерална република Германия през 1949 г. Сумата на загубите достигна 2.76 млрд. евро заради отписването на активи в сравнение с печалбата от 1.31 млрд. евро предната година.

L1 Energy (LetterOne Energy) е петролното и газовото подразделение на инвестиционната компания LetterOne, създадена от собствениците на "Алфа груп" след продажбата на ТНК-BP. Предвижда се LetterOne да инвестира в петролната и газовата индустрия и в телекомуникационния сектор.

L1 Energy се оглавява от бившия изпълнителен директор на ТНК-ВР Герман Хан. В консултативния съвет на L1 Energy влезе и бившият шеф на BP лорд Джон Браун.

mediapool.bg