Кламер БГ - Бизнес новини: Руски кръгове диктуват на кабинета за "Южен поток"

Руски кръгове диктуват на кабинета за "Южен поток"

Бизнес

|
Четв, 08 Май 2014г. 15:43ч.
Руски кръгове диктуват на кабинета за "Южен поток"

Руски кръгове, обслужващи частни интереси, са диктували на правителството на Пламен Орешарски действията, които трябва да предприеме относно реализацията на проекта за изграждане на газопровода "Южен поток". Сред тях са и възпрепятстването на достъпа до тръбата на други фирми, освен на руската "Газпром", и инициирането на внесените от депутати на БСП законодателните поправки за въвеждането на понятието "морски газопровод", с които "Южен поток" на практика да бъде изключен от европейското законодателство.

Това е становището на Реформаторския блок, изразено в четвъртък, след като коалицията се е запознала с с протоколите, стенограмите и договорите за "Южен поток". Достъпът до документацията е получен след задължително разпореждане на съда по Закона за достъп до обществена информация.

Няколко месеца управляващите твърдяха, че не съществува такава информация, но с решението на съда получихме опис на десетки документи, съхранявани в Министерството на икономиката и енергетиката. Новата информация разкрива истината за последните действия на сегашното правителство около "Южен поток", заявиха от Реформаторския блок.

Икономическият му екип цитира две писма от края на август 2013 г. до Министерството на икономиката и енергетиката, с които компанията “Южен Поток Транспорт", която реализира подводното трасе на газопровода през Черно море и чиято мажоритарен собственик е “Газпром”, предлага изменения в Закона за енергетиката във връзка с проекта "Морски газопровод-Южен поток".

Така в края на февруари 2014 г. депутатите от "Коалиция за България" Таско Ерменков и Явор Куюмджиев внасят Законопроект за изменение и допълнение на на Закона за енергетиката, с който се предвижда изключение от правото на ЕС за т.нар. "морски газопроводи", в противоречие на Третия енергиен пакет, транспониран в действащия Закон за енергетиката, посочват реформаторите. Съгласно законопроекта им, за такива "морски газопроводи" няма да се прилагат цели глави от закона.

Реформаторският блок припомнят, че на 31 октомври 2013 "Българският енергиен холдинг" и "Газпром" подписват протокол, съгласно който "Южен поток" ще се изгражда при спазване на българското законодателство. Съгласно протокола, с който формацията разполага, обаче двете компании не се задължават да предоставят достъп на трети страни до тръбопровода за пренос на газ.

Достъпът на трети страни в същото време е изискване на Европейската комисия, заради който тя обяви споразуменията на страните, през чиято територия ще минава "Южен поток" за незаконни. В същото време министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев твърдеше, че България единствена е договорила с "Газпром" достъп на трети страни до "Южен поток". Въпреки това Брюксел предупреди, че може да започне наказателна процедура срещу България заради

"Южен поток".

Формацията обръща внимание на факта, че с писма от края на март и началото на април МВР и ДАНС искат информация от Министерството на икономиката и енергетиката за действията по "Южен поток". Очевидно, след като МВР и ДАНС са поискали достъп до част от документите, става въпрос за проблем, застрашаващ националната сигурност, посочват реформаторите.

Те изразяват "сериозни съмнения, че внесените промени в българския Закон за енергетиката са подготвени извън България от руски кръгове". "Ясно личи, че те обслужват частен интерес. Целта им е да саботират европейските правила чрез измисляне на нова категории “морски газопровод” и да улеснят създаването на тотален руски енергиен монопол.

Това ни обрича на външна зависимост и високи цени на газа, парното и тока", посочва коалицията.

Тя определя като национално предателство внесените предложения на депутати от БСП, въвеждащи термина "морски газопровод” и предвиждащи изключения от действащите правила, са национално предателство. Управляващите съзнателно допускат фирма с преобладаващо чуждестранно участие да внася предложения за промени на българското законодателство, посочват от РБ.

Според тях документацията, с която разполагат, е поредното доказателство как управляващите продължават да се държат като Троянски кон на "Газпром" и Кремъл не само

в Европа, но и в България.

Очаквайте подробности

mediapool.bg