Кламер БГ - Бизнес новини: Руската инвестиционна банка ВТБ се оттегля от Булгартабак

Руската инвестиционна банка ВТБ се оттегля от Булгартабак

Бизнес

|
Ср, 12 Фев 2014г. 12:37ч.
Руската инвестиционна банка ВТБ се оттегля от Булгартабак

Руската инвестиционна банка ВТБ Банк продава дела си в Булгартабак холдинг. В официално съобщение до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) регистрираното в Лихтенщайн дружество "Ливеро естаблишмънтс" заявява, че иска да придобие контрол над австрийското BT Invest, което притежава 79.83% от капитала на холдинга, а негов мажоритарен собственик е инвестиционната компания VTB Capital (ВТБ Кепитъл) с основен акционер ВТБ Банк.

За намеренията на инвестиционната банка да продаде дела си в обозримо бъдеще стана известно още през пролетта на миналата година. Тогава ВТБ Кепитъл обяви, че смята да преструктурира и оздрави тютюневия холдинг до 6 месеца или най-много година, след което да го продаде на стратегически инвеститор, като междувременно ще се оглежда за инвестиционни предложения.

Отправено искане до КЗК е да бъде извършена оценка на концентрацията, за да бъде сключена сделката. Обичайната практика на регулатора е да се произнесе до 3 месеца от постъпване на искането, тъй като по закон трябва да се изчака евентуалната позиция на всяко трето заинтересовано лице, което има право да представи информация или да изрази своето писмено становище за сделката и евентуалното въздействие върху пазарната конкуренция в отрасъла.

BT Invest придоби мажоритарен дял от Булгартабак холдинг през 2011 година и за две години и половина пазарната капитализация на холдинга се повиши до над 773.5 млн. лева, което представлява ръст над 270%, отбелязва сайтът Инфосток.

През 2013 г. холдингът разпредели цялата си печалба като дивидент (69.7 млн. лева) и BT Invest получи 53 млн. лв. Така инвестиционната компания VTB Capital ще излезе с огромна печалба от сделката, което беше и целта - оздравяване на компанията, печалба и препродажба.

Няма данни кой стои зад регистрираното в Лихтенщайн дружество "Ливеро естаблишмънтс". В лихтенщайнския регистър има дружество "LIVERO Establishment", което е основано в края на май 2011 г.

Според в. "Капитал" слухове свързвали офшорното дружество с мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев и близкия до него депутат Делян Пеевски. Именно Пеевски се води един от авторите на приетия в края на миналата година Закон за икономическите и финансови взаимоотношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим и техните действителни собственици, известен като Закона за офшорките. Законът налага забрана офшорни дружества да участват в 28 икономически дейности.

Източници на изданието смятат, че партньори на Василев и Пеевски в предстоящата промяна на собствеността са други местни лица като близкия до БСП бизнесмен Петър Манджуков и италианския инвеститор Едуардо Миролио, който от години работи в България и има миноритарен дял в Булгартабак.

Ако КЗК одобри продажбата на Булгартабак, това ще е второто едро осребряване на VTB Capital на свое вложение в България, отбелязва "Капитал".

През ноември инвестиционната компания вече осребри част от вложението си в Българската телекомуникационна компания (БТК), която придоби година по-рано заедно с Цветан Василев. През есента VTB кешира само инвестицията си в дълга на БТК, която по информация на "Капитал" е била близо една трета от всички задължения на телекома. Това стана през ноември, когато БТК пласира 400 млн. евро корпоративни облигации плюс мостов заем, конвертируем в капитал от 150 млн. евро, с което рефинансира дълговете си.

VTB обаче все още е акционер в БТК с 33% от капитала, но и там се очаква раздвижване тази година. Последното бе потвърдено и от Цветан Василев, който е основен акционер в телекома с 43%. През ноември той заяви, че през 2014 г. ще се търси инвеститор за БТК.

Освен това руската VTB, но през дружеството си VTB CGI Limited (UK), e акционер и в КТБ с 9.9% от капитала.

mediapool.bg