Кламер БГ - Бизнес новини: Русия ще построи и финансира два нови ядрени блока в Унгария

Русия ще построи и финансира два нови ядрени блока в Унгария

Бизнес

|
Вт, 14 Ян 2014г. 19:38ч.
Русия ще построи и финансира два нови ядрени блока в Унгария

Русия и Унгария са подписали споразумение за сътрудничество в областта на ядрената енергетика, в рамките на което държавната корпорация "Росатом" ще построи с руски пари два нови реактора в действащата АЕЦ "Пакш", разположена на 100 км от столицата на Унгария Будапеща.

"Въвеждането на нови блокове ще позволи на Унгария да повиши енергийната си независимост и ще подобри безопасността на централата", отбеляза руският президент Владимир Путин, който във вторник прие в Москва унгарския премиер Виктор Орбан. Предизентът на "Росатом" Сергей Кириенко допълни, че конкретните договори за строежа ще бъдат подготвени до шест месеца.

АЕЦ "Пакш" е единствената действаща унгарска атомна централа, която е построена през 1980 г. по съветски проект Четирите действащи реактора с тежка вода имат обща мощност от близо 2000 мегавата дневно и доставят 40 процента от електроенергията на страната.

Решението за строежа на два нови реактора с мощност всеки от 1000-1200 МВ бе взето от унгарския парламент още през 2009 г., но обявяването на търг за строежа бе отлагана неколкократно, припомня руското издание "Ведомости". Интерес към процедурата проявиха не само руската "Росатом", но и другите двама нейни основни конкуренти на световния ядрен пазар - френската "Арева" и американската "Уестингхаус".

Директният избор на руснаците обаче бил предпочетен заради финансовия ангажимент, който поема Русияс кредитирането на ядрения строеж. Това, според газета, ру, е нарушение на европейските изисквания, но изборът на Русия е продиктуван едновременно от съображения за технологична и политическа приемственост.

Във вторник стана ясно още, че за строежа на двата нови блока в АЕЦ "Пакш" Русия ще задели до 10 млрд. евро, като Кириенко допусна, че общата цена на проекта ще е по-ниска.

Схемата е подобна на тази за АЕЦ "Белене", когато през януари 2008 г. споразумението бе подписано от Путин и тогавашния български президент Георги Първанов и стана ясно, че Русия заделя в бюджета си 3.8 млрд. евро за строежа на ядрената централа, които обаче страната ни не се престраши да ползва. Разликата е само, че у нас дъщерната на "Росатом" компанията "Атомстройекспорт" спечели международния конкурс за строежа на АЕЦ "Белене", който бе спрян през март 2012 г.

Според подписаното в Москва руско-унгарско ядрено споразумение руската страна поема задължението да доставя суровина за АЕЦ "Пакш", да преработва вече използваното гориво и да поеме сервизното обслужване на централата.

"Росатом" в момента обсъжда с чужди партньори строежа на още 40 ядрени блока, като половината от тях се планира да се доведат до договори, коментира преди време Кириенко, който се похвали, че след аварията в японската АЕЦ "Фукушима" през март 2011 г. поръчките на "Росатом" да се удвоили при положение, че като цяло има спад на ядрения пазар.

mediapool.bg