Кламер БГ - Бизнес новини: Русия смята да прави Крим "особена икономическа зона"

Русия смята да прави Крим "особена икономическа зона"

Бизнес

|
Пон, 24 Март 2014г. 15:13ч.
Русия смята да прави Крим "особена икономическа зона"

На Крим трябва да се предостави статут на особена икономическа зона, каза в понеделник руският премиер Дмитрий Медведев повреме на проведено в понеделник съвещание за социално-икономическото развитие на Крим, предаде "Ведомости". Вицепремиерът Дмитрий Козак допълни, че планът за създаването на тази зона ще бъде изработен до 15 април.

По думите на Козяк финансовите разходи за развитието на Крим засега не са ясно, но до 5 април се очаква разчетите и обосновката им,. Тогава трябва да се изработи и "пътна карта" за подкрепата на курортните комплекси в Крим в преходния период на полуострова, който ще е до 1 януари.

Дотогава предприятията, работещи в Крим, които минат под руска юрисдикция, ще бъдат освободени от данъци, каза Медведев.

Козак добяви, че е отправен призив към руския бизнес, който работи в северните райони на страната, да преориентира почивките на служителите си от Турция и Кипър към Крим, тъй като туризмът е един от ключовите отрасли на икономиката на републиката.

Руският премиер обеща още руски паспорт на всички желаещи кримчани до една година, пенсиите да се вдигнат до нивото на руските, а заплатите да се преизчислят по курс 3.8 рубли за гринвя. По предварителни разчети до края на годината за пенсии в Крим се планира заделянето на 36 млрд. рубли. "Ресурси за това в бюджета има, те са планирани", каза Медведев.

mediapool.bg