Кламер БГ - Бизнес новини: Русия продължава работата по "Южен поток"

Русия продължава работата по "Южен поток"

Бизнес

|
Пет, 18 Апр 2014г. 12:44ч.
Русия продължава работата по "Южен поток"

Русия продължава реализацията на проекта за изграждане на газопровода "Южен поток". Това обяви енергийният министър на Русия Александър Новак, цитиран от руски медии.Той посочи, че се водят консултации по въпроса с Европейската комисия.

В четвъртък Европейският парламент прие резолюзия, в която се обяви срещу изграждането на газопровода "Южен поток" и призова да бъдат потърсении други източници на газови доставки за Европейския съюз.

Сътрудничеството между руските и международните петролни и газови компании продължават въпреки наложените от Запада санкции на Москва заради Украйна, каза Александър Новак в петък.

Българският енергиен министър Драгомир Стойнев също обяви, че работата по газопровода на българска територия продължава и той се надява строителството му да започне през тази година. В същото време Стойнев обясни, че България ще се съобрази с решението на Европарламента.

Бъдещето на газопровода, който е с дължина от 2400 километра от Русия през Черно море за Южна Европа, заобикаляйки

Украйна, е под въпрос заради присъединяването на Крим към Русия.

Европейският парламент освен, че се обяви срещу строежа на "Южен поток",

призовава и за въвеждане на санкции срещу руски енергийни доставчици, както и за преразглеждане на всички споразумения с Русия с оглед на евентуално преустановяване на тяхното действие. Евродепутатите призоваха за налагане на подобни санкции заради събитията в Източна Украйна.

Плановете за "Южен поток" бяха да пренася над 63 милиарда кубични метра руски газ за Европа на година. Той трябваше да започне да действа до края на годината, но заради събитията в Украйна бъдещето му е неясно.

mediapool.bg