Кламер БГ - Бизнес новини: Русия оскъпи и съкрати допълнителния живот на V и VІ блок

Русия оскъпи и съкрати допълнителния живот на V и VІ блок

Бизнес

|
Пон, 09 Юни 2014г. 17:19ч.
Русия оскъпи и съкрати допълнителния живот на V и VІ блок

Удължаването на живота на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй" ще струва между 500 и 600 млн. евро и планираната им модернизация ще позволи те да работят още 15 до 20 години. Тава заяви Станислав Антипов, зам.-генерален директор на руската "Росенергоатом" (РЕА), която в консорциум с френската "Електрисите дьо Франс" (ЕДФ) работи по програмата за модернизацията на двата български реактора ВВЕР-1000, за да продължи експлоатацията им и след 2017 и 2019 г., когато изтичат лицензите им.

Цената е значително по-висока от коментираните от шефа на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов около 400 млн. евро, нужни за модернизацията на двата блока. Ядреният оператор дори смята

да свали цената под това ниво при провеждането на обществените поръчки за доставка на оборудването за ремонтите на реакторите и изпълнителите на модернизацията..

Освен това плановете на България са да удължи с 30 години срокът за експлоатация на блоковете. За да бъдат подновени лицензите им, трябва да се направи мащабната модернизация, която АЕЦ "Козлодуй" смята да финансира със собствени средства. Изготвената от ЕДФ и

"Росенергоатом“ програма за модернизация вече е внесена в Агенцията за ядрено регулиране за одобрение, за да може да стартират реалните дейности. Около шест месеца трае разглеждането на документацията от българския ядрен регулатор, допълва Антипов, цитиран от БГНЕС.

Българите са закъснели със стартирането на процедурата за удължаване на живота на двата блока, коментира специалистът. В Русия тя би започнала най-малко 6 години преди крайния срок. Според него причините за забавянето на обявената през 2012 г. процедура у нас са по-скоро политически, а не технически, но от думите му не става ясно какво има предвид.

Антипов казва още, че "животът на двата блока може да бъде удължен, но за целта ние не трябва да бъдем ограничаване във времето, за да проведем всички необходими процедури, които ще докажат тяхната надеждност".

Той допълва, че след като бъде удължен животът на V и VІ блок, те

могат да работят още 15 до 20 години, което е по-кратко от очакванията на ядрения оператор.

Тъй като модернизацията на корпуса на самите реактори може да бъде изпълнена само от производителя им – руската "Хидропрес“, и проектанта – руският Корчатовски институт, които съответно са част от "Росенергоатом“, АЕЦ "Козлодуй“ пряко договаря с консорциума РЕА-ЕДФ изпълнението на тази част от проекта за удължаване на живота на блоковете, обясниха от ядрената централа в началото на годината. Целта е французите да служат за гарант на руските технологии пред европейските партньори на България, стана ясно от обяснението на ръководството на дружеството тогава.

mediapool.bg