Кламер БГ - Бизнес новини: Русия може още днес да спре газовите доставки за Украйна

Русия може още днес да спре газовите доставки за Украйна

Бизнес

|
Ср, 09 Апр 2014г. 18:37ч.
Русия може още днес да спре газовите доставки за Украйна

Руският премиер Дмитрий Медведев предложи "Газпром" да доставя на Украйна природен газ само количества, за които е предплатено месец по-рано. Президентът Владимир Путин се съгласи, че така предвиждат газовите договори между двете страни и че при сегашната ситуация "Газпром" трябва да доставя само предплатените количества и "колкото платят, токова и ще получат", но препоръча на руското правителство да се въздържа от предприемането на подобни мерки. Вместо това да се отчете сложната ситуация в Украйна, както и че Русия не е приключила преговорите си с Европейския съюз и да се проведат допълнителни консултации по казуса, посъветва Путин.

Класическата сценка "доброто и лошото ченге" се разигра в сряда по време на свикано от Путин съвместно заседание с премиера и представители на кабинета, на което бе обсъдена "извънредната ситуация около икономическото сътрудничество с Украйна, включително в сферата на енергийния диалог". По-рано през деня пред руското издание "Комерсант" говорителят на президента Дмитрий Песков обясни, че това се налага заради неплатените от Киев газови доставки. Украинската "Нафтогаз" вече пропусна да плати сметката си за март и така общия й дълг към руския газов монополист достигна 2.2 млрд. долара.

В крайна сметка става ясно, че засега се разминава спирането на газовите доставки за Украйна, което създаде опасения за прекратяване на транзита и за Европа, още повече, че в сряда украинският енергиен министър Юрий Продан обяви, че страната му прекратява да нагнетява синьо гориво в газохранилищата си, тъй като сегашната цена на руския газ е прекалено висока за Киев.

Путин възложи на външното министерство да подготви провеждането на консултации и преговори с украинците. "Ако, разбира се, нашите партньори са съгласни на такива консултации. Ако не са, тогава няма за какво да говорим", поясни руският държавен глава, цитиран от РИА Новости.

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак съобщи, че към 9 април Украйна трябва да преведе 2.238 млрд. долара за газ, но за ноември и декември нищо не е платено, а за януари и частично за февруари са направени плащания, но благодарение на кредит, взет от Русия. "Март напълно не е платен, а това са 526.1 млн. долара за доставени почти 2 млрд.. куб.м газ", каза Новак.

В сряда обаче стана ясно, че украинското правителство е увеличило капитала на "Нафтогаз" с 6 млр. гриви, което е около 511.5 млн. долара. Не се съобщава обаче от какви източници ще бъдат осигурени парите за вдигането на капитала на дружеството.

Според източник на "Комерсант" съществува възможността за спиране на доставките на газ за Украйна, но допълва, "че има много варианти", включително изчакване на 1 май, когато идва редът за плащане на новата фактура на "Газпром".

Притесненията от евентуално спиране на руските газови доставки за Украйна в комбинация със спряното нагнетяване на суровина в украинските газохранилища заради повишената от април цена на горивото до 480 долара за 1000 куб. м,

Европейската комисия започва да обсъжда евентуалните последици. "Всички страни се готвят за повторение на сценария от 2009 г., когато Европа близо две седмици не получаваше руски газ", пише "Комерсант".

Според изданието, поскъпването на руския газ за Украйна поражда "заплаха да бъдат спрени газовите доставки за Украйна и съответната заплаха да бъде спрян газовият транзит за Европа, защото възможностите на Украйна да поддържа транзита не са безкрайни".

Изданието смята, че при намаляване на нейните газови доставки Украйна смята да източва газ, предназначен за европейските потребители.

Ако Русия намали доставяния газ, Украйна най-вероятно ще подсигурява известно време транзита за Европа в очакване на кредити от ЕС и МВФ, за да изплати газовия си дълг, твърди Джонатан Стърн, оглавяващ газовата програма на Оксфордския институт за енергийни изследвания и съпредседател на консултантския съвет по газа Русия-ЕС.

Но дори да трае с месеци, възможното спиране на доставките няма да се отрази сериозно на Европа при сегашното топло време и големите запаси в подземните й хранилища, допълва експертът.

mediapool.bg